current views are: 5

29 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:24

Times: «Μυστικό» αίτημα για παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit

Η παράταση πέραν της προβλεπόμενης περιόδου των 21 μηνών είναι αμφισβητούμενη, διότι θα σημαίνει ότι η Βρετανία θα πληρώνει δισεκατομμύρια περισσότερα στους προϋπολογισμούς της ΕΕ. 

Δημοσίευση 12:24’

Η παράταση πέραν της προβλεπόμενης περιόδου των 21 μηνών είναι αμφισβητούμενη, διότι θα σημαίνει ότι η Βρετανία θα πληρώνει δισεκατομμύρια περισσότερα στους προϋπολογισμούς της ΕΕ. 

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μια εκτεταμένη μεταβατική περίοδο για την έξοδο από την ΕΕ και θα προτείνει το αίτημά της να παραμείνει μυστικό για να αποφευχθεί μια εξέγερση από τους Ευρωσκεπτικιστές υπουργούς και τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τους ‘‘Times”,  η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ τα μεσάνυχτα στις 29 Μαρτίου του επόμενου έτους, αλλά προετοιμάζεται να συμφωνήσει μέχρι το Μάρτιο τους όρους της μεταβατικής περιόδου για να περιορίσει τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. 

Η παράταση πέραν της προβλεπόμενης περιόδου των 21 μηνών είναι αμφισβητούμενη, διότι θα σημαίνει ότι η Βρετανία θα πληρώνει δισεκατομμύρια περισσότερα στους προϋπολογισμούς της ΕΕ, ενώ θα παραμείνει δεσμευμένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο, χωρίς να έχει λόγο σε αποφάσεις.

Οι περισσότεροι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες δεν πιστεύουν ότι μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2020, απαιτώντας μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για να αποφευχθεί η αστάθεια λόγω του Brexit για τις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Πολλοί από την πλευρά της ΕΕ αναμένουν από τη Βρετανία να παρατείνει τη μετάβαση μέχρι το 2022, λίγο πριν από τις γενικές εκλογές, επιτρέποντας έτσι χρόνο για διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit και για να επικυρωθεί η συμφωνία από 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 


σχετικα αρθρα