Κατηγορίες για το ρόλο του στη δολοφονία διαδηλωτών, αλλά και για το ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών να γίνει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον τους, απήγγειλε σήμερα στον Χόσνι Μουμπάρακ ο εισαγγελέας στη δίκη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου. Τις απέρριψε κατηγορηματικά ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, αναβλήθηκε για τις 15 Αυγούστου η δίκη. Ο εισαγγελέας τόνισε ότι «ο Μουμπάρακ είχε την πρόθεση να σκοτώσει διαδηλωτές σε διάφορες επαρχίες» στις οποίες πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι δολοφονίες διατάχθηκαν στη διάρκεια του 18ήμερου κινήματος διαμαρτυρίας που οδήγησε στην αποπομπή του Μουμπάρακ από την εξουσία και στη διάρκεια της περιόδου από το 2000 ως το 2010. Ο εισαγγελέας κατηγόρησε επίσης τον Μουμπάρακ ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι να γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Στον Μουμπάρακ απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για διαφθορά και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Οι δυο γιοι του, Γκαμάλ και Αλάα, που κρατούσαν αντίτυπα του Κορανίου, αρνήθηκαν και αυτοί τις κατηγορίες που τούς απαγγέλθηκαν.

Η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου και των δύο γιων του αναβλήθηκε για τις 15 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Άχμεντ Ρεφάατ ο οποίος διέταξε να μεταφερθεί ο πρώην πρόεδρος σε νοσοκομείο κοντά στο Κάιρο.

Ο δικαστής καθόρισε ότι ο Μουμπάρακ θα νοσηλευτεί φρουρούμενος στο Διεθνές Ιατρικό Κέντρο που βρίσκεται κοντά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Συμφώνησε επίσης με το αίτημα της υπεράσπισης να παρακολουθεί τον πρώην πρόεδρο ένας ογκολόγος «κάθε φορά που θα απαιτείται κάτι τέτοιο».

Η δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Άντλι και των έξι υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας που κατηγορούνται για δολοφονίες πολιτών στα επεισόδια του Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά αύριο.

Με φορείο έφτασε στο δικαστήριο

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε ξαπλωμένος σε φορείο σε ένα μεταλλικό κλουβί αρκετά μεγάλο καθώς μαζί του δικάζονται οι δυο του γιοι, Αλάα και Γκαμάλ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι και έξι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας.


(Πλάνο από Al Jazeera)

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι ζήτησαν σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που κυβερνά την Αίγυπτο, να κληθεί ως μάρτυρας στην δίκη, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείται και ο Μουμπάρακ.

«Ζητούμε να κληθούν (όσοι υπηρετούσαν ως μέλη στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, η πρώην κυβέρνηση και πολιτικοί ηγέτες και επίσης ζητούμε να κληθεί ο στρατάρχης (Μοχάμεντ Χουσέιν) Ταντάουι και ο στρατηγός (Όμαρ) Σουλεϊμάν», είπε ένας από τους δικηγόρους του Άντλι.

Ο Ταντάουι, ο οποίος πλέον ηγείται του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ήταν υπουργός Άμυνας του Μουμπάρακ για δυο δεκαετίες, ενώ ο Σουλεϊμάν ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και διορίστηκε αντιπρόεδρος τις τελευταίες ημέρες του πρώην προέδρου στην εξουσία. Η διαδικασία μεταδίδεται τηλεοπτικά.

Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές πραγματοποιήθηκαν έξω από την αίθουσα, πριν φθάσει ο Μουμπάρακ.