Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για το βόρειο Κόσοβο. Σε έκτακτη συνάντηση, που είχε χθες το απόγευμα με το διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ρόμπερτ Κούπερ, ο κ. Θάτσι υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει χαράξει τις "κόκκινες γραμμές" της στο διάλογο με το Βελιγράδι.

Όπως είπε, οι "κόκκινες γραμμές" είναι "ο σεβασμός του Συντάγματος του Κοσόβου, η κοινοβουλευτική απόφαση για το διάλογο (με το Βελιγράδι) και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση με τις σερβικές αρχές ζητήματα που να άπτονται της εδαφικής ακεραιότητας".

Ο κ. Θάτσι υποστήριξε ότι το ζήτημα του ελέγχου των συνοριακών διαβάσεων Γιάρινιε και Μπίρνιακ στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία είναι ζητήματα εκλογικού χαρακτήρα για τη Σερβία, αλλά ζητήματα που αφορούν την ίδια του την ύπαρξη για το Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου μετέφερε, επίσης, στον κ. Κούπερ την προσήλωση της κυβέρνησής του στην ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές.