Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο βόρειο Κόσοβο θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 Αυγούστου. Στη συνεδρίαση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να παρουσιάσει την τακτική έκθεσή του για την κατάσταση στο Κόσοβο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναμένεται να εστιαστεί στην κατάσταση που επικρατεί στο βορρά.

Στις 28 Ιουλίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησαν συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσουν την κρίση στο βόρειο Κόσοβο.

Στη συνεδρίαση εκείνη δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, καθώς τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απείλησαν με βέτο.

Έτσι, η σερβική αντιπροσωπεία παρουσίασε τις θέσεις της για την κατάσταση στην περιοχή σε όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με τη μορφή δημόσιου εγγράφου.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας Βουκ Γέρεμιτς αντέδρασε έντονα στον "αποκλεισμό" του από τη συνεδρίαση, λέγοντας πως έγινε προκειμένου να αποκρυφτεί η αλήθεια για τα γεγονότα από το διεθνές κοινό.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέα ςτου ΟΗΕ ζήτησε να υπάρξει μια λύση στη βάση του Ψηφίσματος 1244 του Οργανισμού και εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης Όλιβερ Ιβάνοβιτς τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμμετοχή της EULEX στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι πως δεν μπορεί να επιβάλλει όρους και προϋποθέσεις στη συνέχιση του διαλόγου με το Βελιγράδι.

"Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Θάτσι δεν θα μπορέσει να επιβάλλει όρους", δήλωσε ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
TAGS