current views are: 7

6 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση17:17

Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία

Αλλάζουν όνομα αεροδρόμιο και εθνική οδός της ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 17:17’

Αλλάζουν όνομα αεροδρόμιο και εθνική οδός της ΠΓΔΜ

Σε ακόμη μια κίνηση συμβιβασμού – παρά τη σκληρή ρητορική μελών της κυβέρνησής του με προεξέχων τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ– προχώρησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρέσβη της ΕΕ στην ΠΓΔΜ δήλωσε πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Την εν λόγω δήλωση μεταφέρει τόσο το ΑΠΕ – ΜΠΕ, όσο και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, το MIA. Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η λύση του ονοματολογικού είναι απαραίτητη και θα πρέπει να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα«Θέλω να ξέρουν οι πολίτες της χώρας μας αλλά και της Ελλάδας ότι πραγματικά θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να είναι πετυχημένες. Ας δώσουμε μια ευκαιρία επιτυχίας, και λέω το εξής: Είμαστε έτοιμοι για γεωγραφικό προσδιορισμό και θα επιμείνω σε αυτό γιατί είναι ένα απαραίτητο ζήτημα και θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε και συνέχισε:

«Η οποιαδήποτε ιδέα για λύση θα αποτυπώνεται σε ένα προσχέδιο διεθνούς συμφωνίας η οποία θα ρυθμίζει τις διαφορές μας με την Ελλάδα και θα δίνει τη βάση να συνεχιστεί η διαδικασία υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αλλά και μέσω διμερών συναντήσεων μεταξύ εμού και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μεταξύ των υπουργών μας των Εξωτερικών».

Καταλήγοντας υποστήριξε πως «οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση θα το χρησιμοποιήσουμε. Συζητούμε μεταξύ μας, τα κόμματα μεταξύ τους και την ίδια στιγμή επικεντρώνουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».

Πρόσθεσε, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρεσβευτή της ΕΕ, ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Η δημόσια τοποθέτηση του Ζάεφ – για πρώτη φορά στέλεχος της κυβέρνησης των Σκοπίων μιλά τόσο καθαρά για γεωγραφικό προσδιορισμό- έρχεται έπειτα από τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο euronews, ο οποίος τόνισε πως «συμφωνήσαμε ένα πράγμα, ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά υπό την δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού έκαναν δεύτερες σκέψεις τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς και έπρεπε να του θυμίζω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους».

«Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής», υπογράμμισε. Διευκρίνισε επίσης ότι «το κείμενο που εμείς φτιάχνουμε είναι μία πρόταση προς διαπραγμάτευση και συζήτηση, δεν είναι take it or leave it».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε εξάλλου ότι ο κ. Ζάεφ διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας ώστε να επικυρώσει μία διεθνή Συμφωνία. «Οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους», συμπλήρωσε.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της ΠΓΔΜ να μετονομάσει το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει εως εξης:

«Χαιρετίζουμε την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλία».

Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας».


σχετικα αρθρα