current views are: 1

7 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση14:00

Σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη: Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός ήταν έγχρωμος

Ο παλαιότερος σκελετός που έχει διασωθεί ολόκληρος στην Βρετανία, είναι γνωστός ως Cheddar Man.

Δημοσίευση 14:00’

Ο παλαιότερος σκελετός που έχει διασωθεί ολόκληρος στην Βρετανία, είναι γνωστός ως Cheddar Man.

Μια νέα ανάλυση που έγινε σε λείψανα ηλικίας 10.000 ετών έδειξε ότι ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός είχε πιο σκούρο χρώμα δέρματος απ΄ότι πιστεύαμε.

Ο παλαιότερος σκελετός που έχει διασωθεί ολόκληρος στην Βρετανία, είναι γνωστός ως Cheddar Man και αποκαλύφθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα σε ένα σπήλαιο που ονομάζεται Gough στο Somerset στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Μια άνευ προηγουμένου εξέταση στο DNA του, καθώς και μια αναδόμηση του προσώπου του απολιθώματος, έδειξαν ότι ο νεαρός άνδρας είχε σκουρότερη επιδερμίδα απ’ ότι πίστευαν παλιότερα.

Προηγούμενες ανακατασκευές του “Cheddar Man”, οι οποίες όμως δεν βασίζονταν στα δεδομένα του DNA του, έδειχναν ότι είχε πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. 

Ο καθηγητής Ian Barnes, επικεφαλής των ερευνών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τα ευρήματα αυτά με τίτλο «The First Brit: Secrets of the 10,000 Year Old Man», είπε: «Για εμένα, δεν είναι ενδιαφέρον μόνο το χρώμα του δέρματος, αλλά ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών που τον ξεχωρίζουν από οποιονδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα».

«Δεν είναι μόνο το μαύρο του δέρμα και τα γαλάζια του μάτια, διότι αυτό τον συνδυασμό μπορούμε να τον συναντήσουμε, αλλά και το σχήμα του προσώπου του. Οπότε,  όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους και τον κάνουν εντελώς διαφορετικό από τους ανθρώπους που συναντάμε σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Barnes και η δόκτωρ Selina Brace, που είναι οι ερευνητές του DNA, εξήγαγαν δεδομένα από σκόνη που πήραν τρυπώντας το κρανίο στο σημείο που είναι το οστό του αυτιού.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί καλλιτέχνες Alfons και Adrie Kennis, οι οποίοι κάνουν ανασυνθέσεις εξαφανισμένων θηλαστικών και πρώιμων ανθρώπων, σκάναραν το κρανίο και δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Τα αδέρφια, πέρασαν τρεις μήνες δουλεύοντας πάνω στον “Cheddar Man”.

«Είναι πολύ ωραίο να δημιουργείς έναν πιο χαριτωμένο άνδρα και όχι έναν κακόφημο Νεάντερταλ» είπε ο Alfons.

«Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι που ήταν ένας άνθρωπος από την εποχή των παγετώνων. Μας ενδιέφερε πολύ να μάθουμε τι είδους άνθρωπος ήταν. Με τις νέες πληροφορίες του DNA, οι πληροφορίες ήταν πραγματικά επαναστατικές και μας επέτρεψε να μάθουμε περισσότερο τη φυλή του ανθρώπου. Είναι νέες αποκαλύψεις που δεν είχαμε συναντήσει ποτέ παλιά», πρόσθεσε.

Ο “Cheddar Man” θεωρείται ότι πέθανε στην ηλικία των είκοσι ετών και ότι είχε σχετικά μια καλή διατροφή. Ζούσε στη Βρετανία, όταν αυτή ήταν αποπληθωρισμένη, περίπου 300 γενιές πριν.

Γενετικά, άνηκε σε μια ομάδα ανθρώπων που ήταν γνωστή ως  “Δυτικοί Κοινηγοί-Συλέκτες”, μεσολιθικά άτομα της εποχής από την Ισπανία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο.

Οι πρόγονοι του, μετανάστευσαν στην Ευρώπη από την Μέση Ανατολή μετά την εποχή των παγετώνων.

Ο Alfons είπε: «Οι άνθρωποι ορίζουν τον εαυτό τους με βάση από ποια χώρα προέρχονται και υποθέτουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν ακριβώς όπως αυτοί και ξαφνικά μια νέα έρευνα δείχνει ότι ήμασταν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικό γενετικό μακιγιάζ».

Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «οι άνθρωποι θα εκπλαγούν και ίσως θα κάνουν τους μετανάστες να αισθάνονται λίγο περισσότερο εμπλεκόμενοι στην ιστορία. Επίσης, ίσως ο άνθρωπος μπορέσει να απαλλαγεί από την ιδέα ότι προέρχεται από κάπου. Είμαστε όλοι μετανάστες».


σχετικα αρθρα