ΔΙΕΘΝΗ

Ο τρίτος «Μεγάλος Συνασπισμός» στη Γερμανία - Μέρκελ: Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς

Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2018, 16:10 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2018, 17:41
Ο τρίτος «Μεγάλος Συνασπισμός» στη Γερμανία - Μέρκελ: Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς
Facebook Twitter Whatsapp

Ο σοσιαλδημοκράτης διάδοχος του Β. Σόιμπλε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σχηματισμούς κυβέρνησης και μετά από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ του CDU και του SPD, η Γερμανία έχει νέα κυβέρνηση. Χρειάστηκαν να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες, ωστόσο το πρωί της της Τετάρτης, ο τρίτος «Μεγάλος Συνασπισμός», έλαβε σάρκα και οστά. Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ και οι Σοσιαλδημοκράτες προχώρησαν σε υποχωρήσεις εκατέρωθεν, και πλέον η ευθύνη βαραίνει το SPD να εγκρίνει την προγραμματική συμφωνία των 170 σελίδων μέσω εσωκομματικής ψηφοφορίας, η οποία θα διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.

Οι πρώτες δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως τα υγιή δημοσιονομικά στοιχεία αποτελούν σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ωστόσο πως γνωρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στις υποδομές και στην ψηφιοποίηση. 

Η καγκελάριος υπογράμμισε πως το συντηρητικό μπλοκ αναγκάστηκε να κάνει πολλούς συμβιβασμούς, λέγοντας πως πολλοί ψηφοφόροι του δεν θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που το υπουργείο Οικονομικών θα το αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες

Ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε από την πλευρά του πως οι συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές ήταν δυσκολότερες από οποιαδήποτε άλλη φορά. 

Ο ίδιος τόνισε πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αλλάξει κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική«Θέλω να ευχαριστήσω την Μέρκελ και τον Ζέεχοφερ, γιατί τα όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με την πολιτική για την Ε.Ε. και το μέλλον της θα αλλάξουν την πορεία του μπλοκ», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς. 

Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ακόμα πως η μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση στην Ε.Ε. 

«Νέα εκκίνηση»

Η προγραμματική συμφωνία μεγέθους 170 σελίδων έχει τίτλο: «Μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη. Μια νέα δυναμική για την Γερμανία. Μια νέα συνοχή για την χώρα μας».  Η εν λόγω συμφωνία επικεντρώνει σε μια σειρά κοινωνικών πολιτικών, αλλά ιδιαίτερο βάρος δίνει και στον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τις προτάσεις που κατέθεσε στον ευρωπαϊκό διάλογο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), στο προοίμιο του 177σέλιδου κυβερνητικού προγράμματος αναφέρεται: «Ζούμε νέες πολιτικές εποχές, με πολύπλευρες προκλήσεις, τόσο διεθνείς όσο και εθνικές. Η Γερμανία είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εταίρος, αλλά μόνο με μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη θα μπορεί να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στο κείμενο, «πρέπει να διατηρήσει και να ανανεώσει τις αξίες της και την υπόσχεσή της για ευημερία. Μόνο μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγύηση για ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Τα κόμματα του μείζονος συνασπισμού συμφωνούν ακόμη ότι επιθυμούν την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, το οποίο θα ελέγχεται κοινοβουλευτικά και θα διέπεται από το Δίκαιο της ΕΕ. «Τα δικαιώματα των εθνικών Κοινοβουλίων παραμένουν ανεπηρέαστα», διευκρινίζεται.

Στο προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι «πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και ανασφαλείς και για αυτό πρέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα να δείχνει και τα ανάλογα συμπεράσματα». Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι καλό, αλλά ταυτόχρονα να επιδείξουμε θάρρος στον πολιτικό διάλογο για την ανανέωση και την αλλαγή, επισημαίνεται και τονίζεται ότι η Ένωση και το SPD επιθυμούν να εργαστούν για την σταθερότητα και την συνοχή, την ανανέωση, την ασφάλεια, την ισότητα. «Θέλουμε να ενισχύσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της πολιτικής να δρα. Για αυτό θα υιοθετήσουμε ένα πολιτικό στιλ το οποίο θα προωθεί τον δημόσιο διάλογο, θα καθιστά ορατές τις διαφορές και έτσι θα ενδυναμώνει την δημοκρατία», αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Πώς μοιράζονται τα υπουργεία

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, και το υπουργείο Οικονομικών. Το τιμόνι του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται ότι αναλαμβάνει ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εφημερίδα Bild ανέφερε επίσης πως το SPD θα αναλάβει και τα υπουργεία Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, τα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας αναλαμβάνει το Χριστιανικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ. Πληροφορίες θέλουν ακόμη τον Βαυαρό «σύμμαχο» της Γερμανίδας καγκελαρίου και απερχόμενο πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να βρίσκονται συνεπώς στο τιμόνι του νέου, αναβαθμισμένου υπουργείου Εσωτερικών. Γεγονός που εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι Βαυαροί συντηρητικοί θα αναλάβουν επίσης τα υπουργεία Συγκοινωνιών - Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Ποιος είναι ο νέος τσάρος τη γερμανικής οικονομίας

Στη θέση του υπουργού Οικονομικών λοιπόν βρίσκεται ένας Σοσιαλδημοκράτης. Ο τελευταίος προερχόμενος από το SPD που βρέθηκε σε αυτό το χαρτοφυλάκιο ήταν ο Πεερ Στάινμπρουκ, ενώ τώρα το αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς.

Ο νέος τσάρος της γερμανικής οικονομίας τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως σχολιάζει το Reuters.

Ο κ. Σολτς, ο οποίος ως συντονιστής των κρατιδίων τα οποία κυβερνώνται από το SPD είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής. Μάλιστα κατά τις διερευνητικές συνομιλίες για συνασπισμό Τζαμάικα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ και δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει αδύναμη ηγέτιδα .