current views are: 3

9 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:41

ΗΠΑ: Νέα αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους

Το Κογκρέσο έχασε την προθεσμία ώστε να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο

Δημοσίευση 05:41’

Το Κογκρέσο έχασε την προθεσμία ώστε να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο

Νέα αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα καθώς το Κογκρέσο έχασε την προθεσμία ώστε να περάσει το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ανανέωση της χρηματοδότησής του.

Ο φιλελεύθερος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, που θεωρείται γεράκι στα δημοσιονομικά θέματα, καθυστέρησε τη διαδικασία έγκρισης του συμβιβασμού μεταξύ των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση του κράτους την επόμενη διετία, καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει την επανεπιβολή ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε μάλιστα τους υπαλλήλους της ότι εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης οι λειτουργίες θα διαφέρουν ανά οργανισμό.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δημοκρατικών στην άνω Βουλή, ο Τσακ Σούμερ, είχαν καταλήξει την Τετάρτη σε συνεννόηση για το ύψος των προϋπολογισμών του 2018 και του 2019.

Η συμφωνία είχε σαν στόχο να τερματιστούν για σχεδόν μια διετία οι διαρκείς αναζητήσεις συμβιβασμών για τη αναχρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που πλέον έχει μετατραπεί στον κανόνα κι εμποδίζει το αμερικανικό δημόσιο να κάνει έστω λίγο πιο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τις δαπάνες του και τις επενδύσεις του.

Το σχέδιο έδινε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να τηρήσει μια από τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του, την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Το Κογκρέσο ήθελε εξάλλου να εγκρίνει πιστώσεις για έξι εβδομάδες, μέχρι την 23η Μαρτίου, για να δοθεί χρόνος να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά. Αλλά πολλοί κοινοβουλευτικοί τρίζουν τα δόντια. Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως ο συμβιβασμός θα αυξήσει σημαντικά το χρέος, λίγο καιρό μετά την έγκριση μεγάλων φοροαπαλλαγών τον Δεκέμβριο. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», ανέφερε ο Τεντ Γιόχο, ένας πολιτικός της πιο αδιάλλακτης μερίδας της αμερικανικής δεξιάς, σε δηλώσεις του στο CNN. Προέχει να αντιμετωπιστεί «το άμεσο» ή μήπως «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα;», διερωτήθηκε.

Ενώ πολλοί δημοκρατικοί αντιδρούν διότι ο συμβιβασμός δεν περιλαμβάνει ούτε λέξη για το ζήτημα των χιλιάδων «Ονειροπόλων», των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα παιδιά. Η επικεφαλής της ΚΟ των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι –η οποία έσπασε την Τετάρτη ρεκόρ μιλώντας για το θέμα των «Ονειροπόλων» ενώπιον του ημικυκλίου επί οκτώ ώρες και επτά λεπτά…– διεμήνυσε ότι θα ψηφίσει όχι εάν το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του συμβιβασμού. Καθησυχαστικός, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος του σώματος Πολ Ράιαν διαβεβαίωσε πως τα δύο κόμματα έχουν «δεσμευθεί» να βρουν λύση για τους δικαιούχους του προγράμματος DACA και ότι θα παρουσιαστεί μια συμβιβαστική πρόταση που «ο πρόεδρος θα υπογράψει».

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα