ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανικά ΜΜΕ: Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τα σύνορα

Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2018, 19:02 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2018, 19:00
Αλβανικά ΜΜΕ: Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τα σύνορα
Facebook Twitter Whatsapp

To Top Channel των Τιράνων επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα αναφέρει ότι στην αρχική συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2

Η επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που αφορά τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο Πέλαγος απασχόλησε τα αλβανικά ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες αυτής.

To Top Channel των Τιράνων επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα αναφέρει ότι στην αρχική συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2, περνούν στην αλβανική δικαιοδοσία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, άποψη που υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.

Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα». Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας. 

Με την υπογραφή της συμφωνίας, Ελλάδα και Αλβανία θα επεκτείνουν ταυτόχρονα στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά τους ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι δύο πλευρές κατέληξαν ο υπολογισμός των 12 ν.μ. να  γίνει από τους Οθωνούς και το  Μαθράκι και όχι από τη βορειότερη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων όπου υπάρχει και φάρος.  «Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των  φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου» αναφέρει το TOP Channel, επισημαίνοντας πως «Η  Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».

Τα αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.