current views are: 13

13 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:10

Διεθνής ανησυχία: Στέλνει φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ η Ιταλία

Αυστηρό μήνυμα από τον υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας στον Τσαβούσογλου

Δημοσίευση 19:10’

Αυστηρό μήνυμα από τον υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας στον Τσαβούσογλου

Διεθνή ανησυχία φαίνεται να προκαλεί η προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Έτσι, στον απόηχο της διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο του θερμού επεισοδίου στα Ίμια, στο παιχνίδι μπαίνει και η Ιταλία, που στέλνει φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε συνέχεια των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO “Sea Guardian” στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.

Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρόεδρο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, να εκφράζει την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων από τουρκικά πλοία. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, ο Ντεσκλάζι δήλωσε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.

Αυστηρό μήνυμα από τον υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας

Την ίδια ώρα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιλυθεί άμεσα η αντιπαράθεση που εμποδίζει την ιταλική εταιρεία στις έρευνές της.  Η Ιταλία «αναμένει να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων» τόνισε ο ιταλός ΥΠΕΞ.

Οι δύο υπουργοί, που βρίσκονται στο Κουβέιτ σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS, συμφώνησαν ότι η σχέση εμπιστοσύνης των δύο χωρών δεν πρέπει να διακυβευθεί λόγω και πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα.


σχετικα αρθρα