ΔΙΕΘΝΗ

Παρουσίαση των πορτρέτων του ζεύγους Ομπάμα στη National Portrait Gallery

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2018, 12:14 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2018, 13:49
Παρουσίαση των πορτρέτων του ζεύγους Ομπάμα στη National Portrait Gallery
Facebook Twitter Whatsapp

Αποτελούν, τα πρώτα επίσημα πορτρέτα προεδρικού ζεύγους που έχουν φιλοτεχνηθεί από Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες

Τα επίσημα πορτρέτα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και της τέως Πρώτης Κυρίας αποκαλύφθηκαν στη Smithsonian's National Portrait Gallery, μετά από αρκετό καιρό.

Το πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα φιλοτεχνήθηκε από τον Κεχιντέ Γουάιλι, ενώ αυτό της Μισέλ Ομπάμα, από την Έιμι Σέραλντ. Αποτελούν, τα πρώτα επίσημα πορτρέτα προεδρικού ζεύγους που έχουν φιλοτεχνηθεί από Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες.

Στα αποκαλυπτήρια των πινάκων, η Μισέλ θυμήθηκε την πρώτη συνάντησή της με τη Σέραλντ, στον Λευκό Οίκο: «Υπήρξε αυτή η άμεση σύνδεση με αυτή τη γυναίκα, αυτό το είδος σύνδεσης μεταξύ κοριτσιών που είναι αδελφές».

Ο κ. Ομπάμα, αστειεύτηκε, καθώς παραδέχθηκε το ρίσκο που πήρε όταν ζήτησε από τον Γουάιλι να προσαρμόσει το καλλιτεχνικό του ύφος σε ένα προεδρικό πορτρέτο. Ζήτησε από τον ζωγράφο να μην του δώσει, στον πίνακα, ένα σκήπτρο ή να μην τον βάλει καβάλα σ' ένα άλογο: «Έχω αρκετά πολιτικά προβλήματα χωρίς να με κάνεις να φαίνομαι σαν τον Ναπολέοντα. Πρέπει λιγουλάκι να το κάνεις πιο απλό».

Επιπλέον, σημείωσε πως ο ο Γουάιλι δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει ένα - δυο αιτήματά του: «Προσπάθησα να διαπραγματευθώ λιγότερο γκρίζα μαλλιά, αλλά η καλλιτεχνική ακεραιότητα του Κέχιντε δεν του άφησε περιθώρια να κάνει αυτό που του ζήτησα. Προσπάθησα να διαπραγματευθώ μικρότερα αυτιά. Μπορείτε να το ξεχάσετε και αυτό». Ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος είχε και δυο λογάκια επαίνου για την Έιμι Σέραλντ επειδή «με τόσο εντυπωσιακό τρόπο συνέλαβε τη χάρη, την ομορφιά και ευφυΐα, τη γοητεία και τη θέρμη της γυναίκας που αγαπάω».

Τη σημασία που μπορούν να έχουν τα δύο πορτρέτα στους νεαρής ηλικίας επισκέπτες, υπογράμμισε η Μισέλ: «Σκέφτομαι και τα νεαρά άτομα, κυρίως τα κορίτσια και τα έγχρωμα κορίτσια, που, τα επόμενα χρόνια, θα έλθουν σε αυτό το μέρος και θα σηκώσουν το βλέμμα και θα δουν την εικόνα κάποιας που τους μοιάζει να είναι κρεμασμένη στον τοίχο αυτού του μεγάλου αμερικανικού ιδρύματος, και ξέρω τον αντίκτυπο που θα έχει στις ζωές τους, επειδή κι εγώ ήμουν ένα από αυτά τα κορίτσια»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ