current views are: 9

15 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση17:07

Όταν τα σχολεία των ΗΠΑ βάφονται στο αίμα – Οι χειρότερες επιθέσεις

Η βία δεν είναι πρωτοφανής στα σχολεία της Αμερικής.

Δημοσίευση 17:07’

Η βία δεν είναι πρωτοφανής στα σχολεία της Αμερικής.

Η ιστορία επαναλήφθηκε στις ΗΠΑ με το νέο μακελειό στο λύκειο της Φλόριντα, όπου 17 άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεψύχησαν μετά από το δολοφονικό αμόκ του 19χρονου Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητή του σχολείου, ο οποίος είχε αποβληθεί λόγω κακής συμπεριφοράς.

Η βία δεν είναι πρωτοφανής στα σχολεία της Αμερικής. Άπειρες φορές στην ιστορία των ΗΠΑ, έχουν μετατραπεί από χώροι γνώσης, σε πεδία βολής μοναχικών, προβληματικών ατόμων, συνήθως μαθητών ή σπουδαστών που παίρνουν από ένα αυτόματο και ανοίγουν πυρ κατά πάντων.

Από την τραγωδία στο λύκειο Columbine, μέχρι το μακελειό στο πανεπιστήμιο Virginia Tech και στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook, ο φόρος αίματος αθώων ψυχών αυξάνεται δραματικά με το θέμα της οπλοκατοχής να επανέρχεται συνεχώς στην επιφάνεια, χωρίς όμως κανείς να παίρνει δραστικά μέτρα. Ανεξέλεγκτη η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά στην οπλοκατοχή. Μάλιστα εκεί πραγματοποιούνται αιματηρές επιθέσεις με όπλα 11 φορές πιο συχνά από ότι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2012 από τον ΟΗΕ, 88 όπλα αναλογούν σε κάθε 100 άτομα στις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν τα μισά όπλα που κατέχουν πολίτες σε όλο τον κόσμο τα έχουν στα σπίτια τους Αμερικανοί.

Κάθε χρόνο πάνω από 30.000 άνθρωποι σκοτώνονται από όπλα στις ΗΠΑ, σχεδόν τα δύο τρίτα είναι αυτοκτονίες, ενώ πάνω από 100.000 άνθρωποι πυροβολούνται κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη του Health Affairs.

Οι Αμερικανοί είναι 25 φορές πιο πιθανόν να δολοφονηθούν με όπλο, ενώ 31% αυξήθηκε συνολικά ο αριθμός των όπλων που έχουν στα σπίτια τους από το 1994.

Τα δάκρυα του Ομπάμα δεν συγκίνησαν κανέναν

Ήταν τον Ιανουάριο του 2016 που ο Μπαράκ Ομπάμα με δάκρυα στα μάτια καλούσε το Κογκρέσο να περάσει τη νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή, στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook.

«Επικαλούμενος τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πρέπει να καταλάβουμε την ανάγκη να δράσουμε τώρα γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. Το λόμπι που στηρίζει την οπλοκατοχή μπορεί να κρατά όμηρο το Κογκρέσο, αλλά δεν μπορεί να κρατά όμηρο την Αμερική. Το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση και δε θα ησυχάσουμε μέχρι να γίνει αυτό… Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο», είχε δηλώσει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε μια άκρως φορτισμένη ομιλία, που όμως δε συγκίνησε τους σκληρούς υποστηρικτές της οπλοκατοχής.

Η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει για πιο αυστηρούς ελέγχους σε όποιον θέλει να αποκτήσει όπλο δυστυχώς δεν πέρασε.

Οι χειρότερες τραγωδίες σε σχολεία των ΗΠΑ

Virginia Tech – 2007

Το 2007 ο Sueng Hui Cho, φοιτητής του Virginia Tech, διαγνώστηκε με σοβαρή διαταραχή άγχους και παρά την εντολή που πήρε από δικαστήριο να ζητήσει βοήθεια, μπόρεσε να αποκτήσει όπλα, καθώς δεν νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Η πρυτανεία του Virginia Tech δεν γνώριζε τίποτα για τη βεβαρημένη ψυχική του κατάσταση. Εκείνος άρπαξε το όπλο του και πραγματοποίησε δύο επιθέσεις μέσα στο πανεπιστήμιο, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους και τραυματίζοντας 25.

Δημοτικό Sandy Hook – 2012

Ο 20χρονος Adam Lanza αφού πυροβόλησε και σκότωσε τη μητέρα του στο σπίτι τους, εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook ανοίγοντας πυρ εναντίον μικρών μαθητών και των δασκάλων τους. Είκοσι οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, ενώ η έρευνα απέδειξε ότι ο Lanza είχε εμμονή με τους μαζικούς πυροβολισμούς, όμως κανείς δεν γνωρίζει ακόμα και σήμερα γιατί όρμησε στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο.

Πανεπιστήμιο του Τέξας – 1966

O 25χρονος Charles Whitman, φοιτητής και πρώην πεζοναύτης σκότωσε τη μητέρα και τη σύζυγό του και μετά επί 96 ολόκληρα λεπτά πυροβολούσε ακατάπαυστα σκοτώνοντας 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 31, λίγο πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών

Λύκειο Columbine – 1999

Ο Eric Harris και ο Dylan Klebold άνοιξαν πυρ εναντίον των συμμαθητών τους στο Λύκειο Columbine σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας 21. Εκτιμάται ότι και τα δύο παιδιά είχαν πέσει θύματα bullying, ενώ αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτόνησαν.

Red Lake – 2005

O 16χρονος Jeffrey Weise σκότωσε τον παππού του κι ένα φίλο του πριν εισβάλει στο λύκειο Red Lake της Μινεσότα σε ένα δολοφονικό αμόκ που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς μέχρι που τελικά αυτοκτόνησε μέσα σε μια άδεια αίθουσα. Ο Weise έπασχε από κατάθλιψη.

Πηγή: Star.gr


σχετικα αρθρα