current views are: 10

20 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση12:01

Νέο «μπλόκο» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ – Ανανέωσε την παράτυπη NAVTEX

Η νέα οδηγία έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου

Δημοσίευση 12:01’

Η νέα οδηγία έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου

Στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, μπλοκάρωντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, με πρόσχημα τα ναυτικά γυμνάσια. 

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ σημειώνεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου έληγε η πρώτη NAVTEX που είχαν εκδώσει, σύμφωνα με politis.com.cy.

Πλέον αναμένεται η αντίδραση της ιταλικής ΕΝΙ, που κάνει τη γεώτρηση και η οποία υπενθυμίζεται πως στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο

Το πλοίο της ENI παραμένει ακινητοποιημένο στην περιοχή επί περίπου δέκα ημέρες. 

Εκτάκτως κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων

O Νίκος Αναστασιάδης θα έχει αύριο κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν χωριστές συναντήσεις. Προφανώς, η κοινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ανανεώνει τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Έγκυρη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ ότι επί του παρόντος η Λευκωσία δεν προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις για την ανανέωση της παράνομης NAVTEX.

Επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών, μετά την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο ΑΠE κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.


σχετικα αρθρα