Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία με 77 νεκρούς, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν είχε συνεργούς στην τελευταία κατάθεσή του στην αστυνομία, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του. "Ερωτήθηκε πολλές φορές αν είχε συνεργούς, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει," δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ στην εφημερίδα του Όσλο VG μετά τη χθεσινή, τρίτη κατάθεση του πελάτη του στην αστυνομία.

Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν δηλώσει ότι το αν ο Μπράιβικ είχε συνεργούς στις επιθέσεις είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας.

Περίπου 50 κηδείες των θυμάτων του Μπράιβικ έχει προγραμματιστεί να τελεστούν σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα και αύριο Παρασκευή.

Ο Μπράιβικ επέμεινε να δηλώνει ότι δεν είναι ένοχος, είπε ο δικηγόρος του μετά τη χθεσινή 11ωρη κατάθεσή του.

Όπως είπε ο Λίπσταντ, ο Μπράιβικ ρώτησε πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις και ποιες ήταν οι αντιδράσεις στη Νορβηγία και στο εξωτερικό.

Όπως και στις προηγούμενες καταθέσεις του ο Μπράιβικ δεν έδειξε το παραμικρό συναίσθημα, αλλά είπε ότι είναι "δύσκολα" να τελείς υπό κράτηση, είπε στην εφημερίδα ο δικηγόρος του.

Ο Μπράιβικ εξήγησε με ποιόν τρόπο είχε σχεδιάσει να διαφύγει από το νησί Ουτόγια μετά την επίθεση, αλλά ο δικηγόρος του χαρακτήρισε το σχέδιο μη ρεαλιστικό.

Ο Λίπσταντ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του "απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν τα ταξίδια του και τον τρόπο σχεδιασμού των επιθέσεων" και είπε ότι ο Μπράιβικ είχε επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι έρευνες για τις επιθέσεις θα είναι "εκτεταμένες" και μπορεί να διαρκέσουν ένα χρόνο.