Αρνήθηκε να απαντήσει αν είχε συνεργούς ο μακελάρης στη Νορβηγία


Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία με 77 νεκρούς, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν είχε συνεργούς στην τελευταία κατάθεσή του στην αστυνομία, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του. "Ερωτήθηκε πολλές φορές αν είχε συνεργούς, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει," δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ στην εφημερίδα του Όσλο VG μετά τη χθεσινή, τρίτη κατάθεση του πελάτη του στην αστυνομία.

Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν δηλώσει ότι το αν ο Μπράιβικ είχε συνεργούς στις επιθέσεις είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας.

Περίπου 50 κηδείες των θυμάτων του Μπράιβικ έχει προγραμματιστεί να τελεστούν σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα και αύριο Παρασκευή.

Ο Μπράιβικ επέμεινε να δηλώνει ότι δεν είναι ένοχος, είπε ο δικηγόρος του μετά τη χθεσινή 11ωρη κατάθεσή του.

Όπως είπε ο Λίπσταντ, ο Μπράιβικ ρώτησε πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις και ποιες ήταν οι αντιδράσεις στη Νορβηγία και στο εξωτερικό.

Όπως και στις προηγούμενες καταθέσεις του ο Μπράιβικ δεν έδειξε το παραμικρό συναίσθημα, αλλά είπε ότι είναι "δύσκολα" να τελείς υπό κράτηση, είπε στην εφημερίδα ο δικηγόρος του.

Ο Μπράιβικ εξήγησε με ποιόν τρόπο είχε σχεδιάσει να διαφύγει από το νησί Ουτόγια μετά την επίθεση, αλλά ο δικηγόρος του χαρακτήρισε το σχέδιο μη ρεαλιστικό.

Ο Λίπσταντ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του "απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν τα ταξίδια του και τον τρόπο σχεδιασμού των επιθέσεων" και είπε ότι ο Μπράιβικ είχε επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι έρευνες για τις επιθέσεις θα είναι "εκτεταμένες" και μπορεί να διαρκέσουν ένα χρόνο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο