current views are: 13

20 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:06

Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, αλλά σε ετοιμότητα για μετακίνηση

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Δημοσίευση 19:06’

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Άγνωστο παραμένει το εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την Kυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο εδώ και 10 ημέρες έπειτα από τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις.

Μετά την ανανέωση της τουρκικής navtex μέχρι τις 10 Μαρτίου δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη πληροφόρηση αν το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί από την περιοχή ένεκα προγραμματισμένων εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» από πηγές κοντά στις ερευνητικές εργασίες εντός της ΑΟΖ η εταιρεία του γεωτρύπανου δεν έχει ενημερώσει αν θα αποχωρήσει.

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα philenews, αναφέρει ότι το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά». Σε κάθε περίπτωση αναμένονται οριστικές αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.

Το γεωτρύπανο όπως είναι γνωστό από τότε που τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας το παρεμπόδισαν ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο θα παρέμενε στην περιοχή αναμένοντας την ολοκλήρωση της τουρκικής navtex σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης των εργασιών στο στόχο «Σουπιά» έστω και υπό πίεση χρόνου. Την διαβεβαίωση αυτή φέρεται να έδωσε η ΕΝΙ στις επαφές που είχαν στελέχη της με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Σε πολιτικό επίπεδο, επικρατεί συναγερμός στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης θα φέρει το θέμα της Navtex στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Εκτάκτως κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων

Νίκος Αναστασιάδης θα έχει αύριο κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν χωριστές συναντήσεις. Προφανώς, η κοινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ανανεώνει τη navtex στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Έγκυρη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ ότι επί του παρόντος η Λευκωσία δεν προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις για την ανανέωση της παράνομης navtex.

Επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών, μετά την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο ΑΠE κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.


σχετικα αρθρα