current views are: 7

22 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση15:15

Στα Σκόπια την Κυριακή Γιούνκερ, Χαν και Μογκερίνι

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων -προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Δημοσίευση 15:15’

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων -προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Στα Σκόπια πρόκειται να μεταβούν την ερχόμενη Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί του θα βρίσκεται ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων -προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είναι η Αλβανία ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε  Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια την 1η Μαρτίου, με τελευταίο προορισμό τη Βουλγαρία, που ελέγχει την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί η ένταξη των κρατών στην ΕΕ έχει ως προαπαιτούμενο βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου. Η ΕΕ θεωρεί ότι μέχρι το 2025, η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούν να γίνουν κράτη μέλη, ωστόσο δεν έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση των διμερών διαφορών. Μία από αυτές είναι η ονομασία των Σκοπίων, αλλά και η διαφορά ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο.


σχετικα αρθρα