current views are: 7

23 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση10:03

Αναβάλλεται η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τον “τσαμπουκά” των Τούρκων

Απειλές τουρκικών σκαφών προς το Saipem 12000

Δημοσίευση 10:03’

Απειλές τουρκικών σκαφών προς το Saipem 12000

Αναβλήθηκε οριστικά η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η νέα εμπλοκή υπήρξε, καθώς τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο, το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο. 

Την αναβολή επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σημείωσε, πάντως, ότι «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το γεωτρύπανο κατευθύνεται στο λιμάνι της Λεμεσού, και θα παραμείνει για 2-4 μέρες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

 

Το χρονικό

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου οι Τούρκοι έχουν μπλοκάρει με NAVTEX τις έρευνες της ιταλικής ENI για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 3. Το ιταλικό γεωτρύπανο SΑΙΡΕΜ 12000 επιχείρησε να προσεγγίσει τον στόχο “Σουπιά”, ωστόσο, σύμφωνα με το sigmalive,  δέχθηκε απειλές για βύθισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία, σε περίπτωση που συνέχιζε την πορεία του. Μάλιστα, το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για ν’ αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το συμβάν επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του Προεδρικού, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

«Δυστυχώς μετά από κάποια πορεία, το γεωτρύπανο παρενοχλήθηκε από πέντε πολεμικά τουρκικά πλοία και υπό την απειλή ο καπετάνιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Το επεισόδιο ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως είναι μια αναβολή της συγκεκριμένης γεώτρησης όχι των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος.

Το περιστατικό συνέβη λίγες ώρες μετά την παραλίγο σύγκρουση τουρκικού πολεμικού πλοίου με το γεωτρύπανο, όπου η Ιταλία παρενέβη στέλνοντας στην περιοχή φρεγάτα του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα, έληξε η πρώτη τουρκική Navtex. Η δεύτερη είναι σε ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Επιπλέον, η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς διεξάγεται στις Βρυξέλλες η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο. O πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, και των παράνομων NAVTEX, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλων την Παρασκευή, ενώ θα έχει και την στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί.  

Πάντως, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil αγνοεί την τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ExxonMobil έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Φεύγει για Μαρόκο το γεωτρύπανο της ENI

Θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο το γεωτρύπανο «Saipem 12000» που ήταν αδρανοποιημένο εδώ και δύο εβδομάδες στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, αποκλεισμένο από το τουρκικό ναυτικό. 

Όπως έγραψε χθες το newpost.gr και σύμφωνα με το Reuters,  ο CEO της εταιρείας ΕΝΙ Claudio Descalzi ανακοίνωσε πως είναι «πιθανόν» να αποσυρθεί το πλοίο – γεωτρύπανο από την περιοχή. Όπως, ωστόσο, συμπλήρωσε ο ίδιος, η εταιρεία δεν θα αποχωρήσει από το έργο. 

Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του πλοίου, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι το Μαρόκο. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράκ Αλμπαϊράκ διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού. Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες από τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ”Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” Κουντρέτ Οζερσάι είχε επαφές με στελέχη της εταιρείας ΕΝΙ.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι με μεσολάβηση της Ρώμης είδε ο «υπουργός» Εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουντρέτ Οζερσάι αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ, που πραγματοποιεί τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι 48 ωρών στο επίκεντρο του οποίου ήταν η «αμφιλεγόμενη» συνάντηση Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΝΙ και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας για συσκότιση, η δήλωση Οζερσάι στην «Καθημερινή Κύπρου» το βράδυ της Τετάρτης ότι, «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», ήταν αρκετή για να θέσει το ζήτημα σε διαφορετική προοπτική για την Κύπρο. Κι αυτό γιατί η ΕΝΙ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα τίθεται ζήτημα και για τη Ρώμη, καθώς η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία και πραγματοποίησε συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία, σημείωνει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η «Καθημερινή Κύπρου».

Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

 


σχετικα αρθρα