current views are: 6

23 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση13:55

Γιούνκερ: Θα ήταν καλά αν ήμουν πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να διευκρινίσει το όραμά της για την εταιρική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit.

Δημοσίευση 13:55’

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να διευκρινίσει το όραμά της για την εταιρική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ένα αστείο έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη βρετανική θέση όσον αφορά τη μελλοντική σχέση της με την ΕΕ, λέγοντας πως «θα ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο» αν τον είχε πρωθυπουργό!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε αυτή την απάντηση σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την επομένη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για τη θέση της όσον αφορά τη σχέση που θα έχει η Βρετανία στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν είμαι πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα ήταν καλά αν ήμουν, αλλά δεν είμαι», απάντησε, χαμογελώντας, κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των 27 (χωρίς τη Βρετανία) που έχει ως κύριο θέμα το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit.

«Θα σχολιάσω το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της βρετανικής κυβέρνησης όταν θα ξέρω το ακριβές συμπέρασμά της», πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά.

«Σε ό,τι αφορά το κοινοβούλιο και τη βρετανική κυβέρνηση, σε αυτούς επαφίεται να δώσουν μια απάντηση στις νέες ερωτήσεις που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε επίσης ο Γιούνκερ, αυτή τη φορά μιλώντας στα γαλλικά, λέγοντας πως «η υπόθεση εργασίας [του] είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου 2019», όπως έχει προβλεφθεί.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να διευκρινίσει το όραμά της για την εταιρική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η Τερέζα Μέι συσκέφθηκε χθες επί οκτώ ώρες με τους κυριότερους υπουργούς της στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς (70 χλμ. βορειοδυτικά του Λονδίνου).

Η βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, που έχει δηλώσει ότι θέλει να φύγει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, είναι υπό πίεση από τους ευρωπαίους εταίρους της να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιθυμίες της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπολογίζει να αποκαλύψει τις κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης των 27 για το θέμα αυτό κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα