Ένας αρχηγός ισλαμιστών της Λιβύης, ο Άλι Σαλάμπι, διέψευσε σήμερα ότι έχει συμμαχήσει με την οικογένεια του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται "για ένα ψέμα για να κλονίσει τις θέσεις του έθνους".
"Οι δηλώσεις του Σάιφ αλ Ισλάμ είναι κενές. Είναι ψέματα για να κλονίσει τις θέσεις του έθνους", δήλωσε ο Σαλάμπι όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά του έχει συμμαχήσει με ισλαμιστές εξεγερμένους, ενώ αναφερόμενος στους εξεγερμένους επεσήμανε στην εφημερίδα New York Times ότι "οι αντάρτες θα διαφύγουν όλοι ή θα σκοτωθούν (...) θα το φροντίσουμε". Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι έχει διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τον Άλι Σαλάμπι, έναν από τους αρχηγούς των ισλαμιστών στα ανατολικά της Λιβύης.

Ο Σαλάμπι επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Σάιφ αλ Ισλάμ, αλλά, όπως είπε, για να ζητήσει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από την εξουσία.

Εξάλλου ο Σαλάμπι καταδίκασε τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη των εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες, που πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή των ισλαμιστών στη δολοφονία.

Εν τω μεταξύ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, ξεκίνησε σήμερα στη Βεγγάζη διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των φυλών μετά τη δολοφονία του Γιούνες.

Μία επιτροπή εκπροσώπων των κυριότερων φυλών της ανατολικής Λιβύης δημιουργήθηκε χθες Τετάρτη στη Βεγγάζη. Αυτή η επιτροπή αποτελείται από 28 μέλη, κυρίως τους αρχηγούς των φυλών Σαϊτάτ και Αγκόρι, αλλά και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών και της Συμμαχία της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ένα από τα μέλη της, η επιτροπή ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι τις διαπραγματεύσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
TAGS