Περίπου τα μισά από τα παιδιά που φθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κένυας για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τη ξηρασία στη Σομαλία, υποφέρουν από υποσιτισμό, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη. "Οι πληροφορίες που μιλούν για παιδιά τα οποία πεθαίνουν καθ’ οδόν προς την Κένυα ή κατά την άφιξή τους στους καταυλισμούς, είναι συνήθεις", ανακοίνωσε η UNICEF.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, USAID, 29.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη νότια Σομαλία.

Ο χωρητικότητας 90.000 ανθρώπων καταυλισμός Ντανταάμπ στην Κένυα, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, φιλοξενεί σήμερα 400.000 ανθρώπους.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε έκκληση στους ισλαμιστές Σεμπάμπ στη Σομαλία να παράσχουν πλήρη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό που πλήττεται από τη χειρότερη αφρικανική επισιτιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια.

Περίπου 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την ξηρασία στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Πέντε περιοχές στη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων γύρω από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, έχουν επισήμως κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού.