current views are: 7

1 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση19:05

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Αρμενία ακύρωσε την ειρηνευτική συμφωνία με την Τουρκία

Τι μετέδωσε το Reuters.

Δημοσίευση 19:05’

Τι μετέδωσε το Reuters.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής τους συμφωνίας, καθώς σήμερα η δεύτερη αποφάσισε να την ακυρώσει μετά από εννέα χρόνια. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Αρμενία προχώρησε σήμερα Πέμπτη στην κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009, η οποία τελικά αποδείχθηκε μία αποτυχημένη προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε μάλιστα εκπρόσωπος του προέδρου της Αρμενίας. «Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν δήλωσε σε σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ότι ακυρώθηκαν τα πρωτόκολλα Αρμενίας-Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, Tigran Balayan, με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της χώρας ανακήρυξε τα Πρωτόκολλα Αρμενίας – Τουρκίας «τελείως άκυρα». 

Ο επικεφαλής του κράτους της Αρμενίας πρόσθεσε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εφόσον η τουρκική πλευρά επιδείκνυε την ίδια βούληση».

Προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η συμφωνία

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 μία ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο για την αποκατάσταση των δεσμών και το άνοιγμα των κοινών συνόρων μετά από έναν αιώνα εχθρότητας έπειτα από τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις.

Για τη συμφωνία απαιτούνταν έγκριση από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, αλλά δεν έχει επικυρωθεί ποτέ, με τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Αρμενίας να κατηγορούν η μία την άλλη ότι προσπαθεί να την αλλάξει. 

 


σχετικα αρθρα