current views are: 4

4 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση19:40

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λέει ο Νετανιάχου

Το όνομα του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς

Δημοσίευση 19:40’

Το όνομα του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, τάχθηκε σήμερα κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, την ώρα που μια πολιτική κρίση απειλεί την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για προκήρυξη εκλογών για τον Ιούνιο ενώ η θητεία της κυβέρνησης υπό κανονικές συνθήκες λήγει τον Νοέμβριο του 2019.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο, αν υπάρχει καλή θέληση. Εγώ έχω καλή θέληση, ελπίζω και αυτό ισχύει και για τους άλλους (κυβερνητικούς) εταίρους».

«Αν ισχύει αυτό, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία της στην προκαθορισμένη ημερομηνία, το επόμενο έτος», πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα οι αστυνομικές αρχές πρότειναν να διωχθεί ο Νετανιάχου με τις κατηγορίες τις διαφθοράς, της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης για δύο υποθέσεις που διερευνήθηκαν από την αστυνομία. Μαζί με τη σύζυγό του Σάρα φέρεται επίσης να εμπλέκεται σε μια τρίτη υπόθεση για την οποία έδωσε κατάθεση, επί πέντε ώρες, την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα με τις έρευνες αυτές, ο Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με μια κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, με αφορμή τη στράτευση υπερορθόδοξων Εβραίων. Τα υπερορθόδοξα κόμματα, στα οποία στηρίζεται η κυβέρνηση, απειλούν να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2019 αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει έναν νόμο που θα επιτρέπει στους νέους αυτούς να αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Γεσιβότ (ταλμουδικές σχολές). Ένας παρόμοιος νόμος που είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο ακυρώθηκε πέρσι από το Ανώτατο Δικαστήριο.


σχετικα αρθρα