Η Ιαπωνία τίμησε την 66η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της πόλης της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για αποπυρηνικοποίηση και για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Κατά την διάρκεια τελετής στο πάρκο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εν μέσω της κρίσης στην Φουκουσίμα, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ενεργειακή πολιτική της.

 Η χώρα "πρέπει να στοχεύσει να γίνει μία κοινωνία που δε θα εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια", ανέφερε ο Ναότο Καν.

Από την έναρξη της κρίσης "η εμπιστοσύνη που είχε κάποτε ο λαός της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια έχει ραγίσει" δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι.

Ο απολογισμός της ατομικής βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τα 66 χρόνια από την επέτειο της Χιροσίμα, η ΚΕ του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «ο πόλεμος και ειδικά ο πυρηνικός πόλεμος, αποτελεί μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας κατά τον 20ο αιώνα, τον οποίο όλοι ενθυμούμαστε ως σύγχρονο παράδειγμα αγώνα ενάντια στα πυρηνικά όπλα και την απειλή χρήσης τους».