current views are: 11

12 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:09

Η Νέα Τουρκία του Ερντογάν: Το δημοκρατικό όνειρο που εξελίχθηκε σε απόλυτη μοναρχία

Ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων, βρίσκεται στη φυλακή, λόγω τον πεποιθήσεών του.

Δημοσίευση 18:09’

Ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων, βρίσκεται στη φυλακή, λόγω τον πεποιθήσεών του.

Από το 2010 και μετά, ο όρος «Νέα Τουρκία», άρχισε να χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από το κυβερνών κόμμα (AKP, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Κατά την προεδρική του καμπάνια, το 2014, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως θα γίνει ο πρόεδρος της «Νέας Τουρκίας».

Το 2015, το AKP ανακοίνωσε το πρωτόκολλο της Νέας Τουρκίας:

«Η Νέα Τουρκία, με τον πολιτιστικό πλούτο, την ελεύθερη δημοκρατία, την ισχυρή οικονομία, την ανθρώπινη πολιτική κατανόηση, την ισχυρή κοινωνική δομή, τους δυναμικούς ανθρώπινους πόρους και την αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, είναι ένα αξιότιμο μέλος της ανθρωπότητας και μια αυξανόμενη δύναμη στον παγκόσμιο κόσμο», ανέφερε.

Τι σημαίνει όμως να είσαι ένα «αξιότιμο μέλος της ανθρωπότητας»;

Ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων, βρίσκεται στη φυλακή, λόγω τον πεποιθήσεών του. Επιπλέον, πληθώρα ανθρώπων έχει χάσει τη δουλειά του, μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν και πολλοί έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή των Κούρδων. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά νεκρά σώματα δεν είχαν σωστή ταφή.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Süleyman Soylu, σε μία συζήτηση που αφορούσε τα ναρκωτικά είπε: «Είναι καθήκον της αστυνομίας να σπάει τα πόδια των εμπόρων ναρκωτικών, όταν αυτοί ή αυτές βρίσκονται κοντά σε σχολεία. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει εμένα».

Ο αρχηγός της αστυνομίας της νοτιοανατολικής επαρχίας Adıyaman είπε πως το να σπάνε τα πόδια των εμπόρων, δεν ήταν αρκετό. Αν είναι αναγκαίο, θα πρέπει να σπάνε ακόμα και κεφάλια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κεντρικός παρουσιαστής του φιλοκυβερνητικού καναλιού Akit TV, Ahmet Keser δήλωσε:

«Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο στρατός της Τουρκίας σκοτώνει άμαχους πολίτες στο Αφρίν… Γιατί να το κάνει; Γιατί ο στρατός της Τουρκίας να θέλει να βρίσκεται εκεί που υπάρχει άμαχος πληθυσμός; Για ποιο λόγο ο στρατός της Τουρκίας να πάει σε αυτή την περιοχή για να σκοτώσει πολίτες; Αν είχαμε σκοπό να σκοτώσουμε άμαχο πληθυσμό, θα είχαμε ξεκινήσει να το κάνουμε σε Cihangir, Nişantaşı, Etiler σωστά; Αυτό που εννοώ είναι ότι πολλοί προδότες βρίσκονται σε αυτές τις περιφέρειες της  Κωνσταντινούπολης».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Νέας Τουρκίας, είναι να ενημερώνει και τους υπόλοιπους. Πριν από μερικές εβδομάδες, μια γυναίκα που επέβαινε σε ένα λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, φυλακίσθηκε, αφού ένας άλλος επιβάτης διάβασε τα μηνύματα στο κινητό της και την κατήγγειλε στην αστυνομία. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πολλοί άνθρωποι, δεν μιλούν μέσα στα ταξί γιατί φοβούνται μην αναφερθούν. Εάν κάποιος τολμήσει να κρίνει τον Ερντογάν ή την κυβέρνηση μέσα σε κάποιο ταξί, μπορεί να έχει μεγάλα προβλήματα.

Ένα σημαντικό πυλώνα της Νέας Τουρκίας, αποτελεί το γυναικείο σώμα. Καθημερινά, πολιτικοί, ιμάμηδες, θρησκευτικοί ηγέτες και υποστηρικτές της κυβέρνησης, δίνουν συμβουλές για τον τρόπο ζωής των γυναικών. Τον προηγούμενο μήνα, η Διεύθυνση των Θρησκευτικών Υποθέσεων, είπε πως τα κορίτσια από την ηλικία των εννιά ετών μπορούν να παντρευτούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Müslim Gündüz, ηγέτης μιας φιλοκυβερνητικής ισλαμικής ομάδας, είπε πως τα γυμνά χέρια των μητέρων αποπλανούν τους γιους τους.

Ένας θεολόγος, ο Nurettin Yıldız ανέφερε πως τα άτομα με διαφορετικό φύλο, δεν θα πρέπει να βρίσκονται ούτε στο ίδιο ασανσέρ. Την ίδια στιγμή, ένας άλλος Τούρκος καθηγητής θεολογίας στάθηκε κατά της κοινής νοσηλείας των ανδρών και των γυναικών.

Η Νέα Τουρκία, φαίνεται έχει έντονα ισλαμικά και ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, με τα περισσότερα να προέρχονται από τα καθεστώτα της παλιάς Τουρκίας.

*Άρθρο της Nurcan Baysal στο ahvalnews.com


σχετικα αρθρα