ΔΙΕΘΝΗ

Εκτοξεύονται τα κέρδη για τους εμπόρους όπλων

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2018, 19:41 / Ανανεώθηκε 12 Μαρτίου 2018, 19:41
Εκτοξεύονται τα κέρδη για τους εμπόρους όπλων
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ινδία, παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής κατά την τελευταία πενταετία

Αύξηση 10% παρατηρήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη. Το ένα τρίτο όλων των όπλων και οπλικών συστημάτων κατέληξε σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) που εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, αναφέρει πως μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων είναι ακόμα οι ΗΠΑ. Σε αυτές αντιστοιχεί το 34% των συνολικών πωλήσεων όπλων και οπλικών συστημάτων. Σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, οι Αμερικάνοι κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 25%. Ακολουθούν Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία στην τέταρτη θέση και Κίνα. Στις πέντε αυτές χώρες αντιστοιχεί το 74% του συνολικού διεθνούς εμπορίου όπλων.

Οι Γερμανοί, το 2008-2012, βρίσκονταν στην τρίτη θέση, την πενταετία που ακολούθησε οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 14%. Το ίδιο διάστημα όμως οι εξαγωγές όπλων προς χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά 109%.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονος δημόσιος διάλογος στη δυτική Ευρώπη, καθώς και στη βόρεια Αμερική για την ανάγκη μείωσης των πωλήσεων όπλων στις εστίες κρίσης, «ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν κύριοι εξαγωγείς» προς χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, επισημαίνει ο ειδικός της SIPRI Πίτερ Βέζεμαν. Περισσότερα όπλα πουλήθηκαν στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Ωκεανία. Αντίθετα, οι εξαγωγές μειώθηκαν στην Αφρική, την Αμερική αλλά και την Ευρώπη.

Η Ινδία, παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής κατά την τελευταία πενταετία. «Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας από τη μία και Πακιστάν και Κίνας από την άλλη πλευρά πυροδοτούν τη ζήτηση για όπλα στην Ινδία, η οποία εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να τα παράγει η ίδια», εξηγεί ο Βέζεμαν. Στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων ακολουθούν Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα.

Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 25% προμηθεύοντας όπλα σε 98 χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του σουηδικού ινστιτούτου, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται το εμπόριο όπλων ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να συνάπτουν στρατηγικές συμμαχίες. Το 50% περίπου των αμερικανικών όπλων πουλήθηκε στη Μέση Ανατολή.

Οι πωλήσεις του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα όπλων, της Ρωσίας, μειώθηκαν την τελευταία 5ετία κατά 7,1% εν συγκρίσει με το διάστημα 2008-2012. Την τρίτη θέση εξακολουθεί να καταλαμβάνει η Γαλλία η οποία κατάφερε μάλιστα να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 27%, εκτοπίζοντας τη Γερμανία στην 4η θέση του παγκόσμιου εξοπλιστικού χάρτη. Το 42% των γαλλικών όπλων είχαν προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής, με βασικότερο παραλήπτη και δη με διαφορά την Αίγυπτο. Μεγαλύτεροι «πελάτες» των Γερμανών ήταν η Νότια Κορέα όπου κατέληξε το 14% των γερμανικών οπλικών συστημάτων, η Ελλάδα με 11% και το Ισραήλ με 8,7%.