ΔΙΕΘΝΗ

National Geographic: Υπήρξαμε ρατσιστές

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2018, 13:04 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2018, 14:07
National Geographic: Υπήρξαμε ρατσιστές
Facebook Twitter Whatsapp

Από τα άρθρα για τους "πρωτόγονους" Αβορίγινες της Αυστραλίας, μέχρι την εντυπωσιακή απουσία Αφροαμερικανών από τις σελίδες του, το περιοδικό National Geographic ήταν κάποτε διαποτισμένο από ρατσισμό.

Από τα άρθρα για τους "πρωτόγονους" Αβορίγινες της Αυστραλίας, μέχρι την εντυπωσιακή απουσία Αφροαμερικανών από τις σελίδες του, το περιοδικό National Geographic παραδέχεται σήμερα ότι κάποτε ήταν διαποτισμένο από ρατσισμό.

Το μεγάλο αμερικανικό περιοδικό Ανθρωπογεωγραφίας υπήρξε ένοχο για "κάθε είδους ρατσιστικό κλισέ" γράφει η αρχισυντάκτρια Σούζαν Γκόλντμπεργκ στο τεύχος Απριλίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στο θέμα της φυλής. Ο τίτλος είναι "Για δεκαετίες, η κάλυψή μας ήταν ρατσιστική".

Με ευκαιρία τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μεγάλου αγωνιστή των πολιτικών δικαιωμάτων, το περιοδικό ζήτησε από τον Τζον Έντουιν Μέισον, ιστορικό του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, να επανεξετάσει το αρχείο των τευχών του.

Η Γκόλντμπεργκ, αναφέρει το BBC, έμεινε "άφωνη" από τη λεζάντα μιας φωτογραφίες Αβορίγινων το 1916: "Αυτοί οι άγριοι έχουν τη χαμηλότερη νοημοσύνη μεταξύ των ανθρώπων".

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, διαπίστωσε ο ιστορικός, οι εικόνες μη λευκών Αμερικανών σπάνιζαν στο National Geographic, εκτός αν επρόκειτο για υπηρέτες ή εργάτες. 

Ολόκληρος ο κόσμος παρουσιαζόταν μοιρασμένος ανάμεσα στους "πολιτισμένους" και τους "απολίτιστους".

 

Ακόμα και στη Νότιο Αφρική, που μαστιζόταν τότε από το Απαρτχάιντ, το National Geographic φαινόταν να μην εντόπιζε κανένα πρόβλημα σε άρθρο του το 1962.

"Θα έλεγα ότι ένα περιοδικό μπορεί να ανοίγει τα μάτια του κόσμου και ταυτόχρονα να τα κλείνει" σχολίασε ο καθηγητής Μέισον. 

Οι καιροί βέβαια έχουν πλέον αλλάξει και η διεύθυνση του περιοδικού καταδικάζει τη σημερινή "χρήση του ρατσισμού ως πολιτικής στρατηγικής".

"Ας αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι" γράφει το εντιτόριαλ.

 

 

 

 

 

Πηγή: CC BY 2.0