current views are: 9

13 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:06

Μάικ Πομπέο: Ποιος είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Υποστηρικτής των υπερσυντηρητικών απόψεων του Τραμπ χαρακτηρίζεται ο Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA

Δημοσίευση 15:06’

Υποστηρικτής των υπερσυντηρητικών απόψεων του Τραμπ χαρακτηρίζεται ο Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA

Υποστηρικτής των υπερσυντηρητικών απόψεων του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται ο Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA και πλέον εκλεκτός του προέδρου για την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το «γεράκι» Πομπέο, 54 ετών, ήταν συντηρητικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν τεθεί επικεφαλής της CIA τον Ιανουάριο. To 2016, σημειώνει η Washington Post, είχε πρωτοστατήσει στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως και ο Τραμπ, ο Πομπέο έχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους.

Κρατά όμως πιο αυστηρή στάση έναντι του Κρεμλίνου και έχει χαρακτηρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν επικίνδυνο ηγέτη, σημειώνει το BBC.

Ο Πομπέο έχει εξάλλου υπεραμυνθεί της πρακτικής του εικονικού πνιγμού και έχει ταχθεί κατά του κλεισίματος της φυλακής στο Γκουαντάναμο -παλαιότερα μάλιστα είχε σχολιάσει ότι κάποιοι κρατούμενοι που έκαναν απεργία πείνας είχαν… πάρει βάρος.

Έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί αλλαγή του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και, όπως ο Τραμπ, έχει ζητήσει να εγκαταλειφθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως η Τεχεράνη «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».

Ο επικεφαλής της CIA έχει υποστηρίξει επίσης τη συλλογή δεδομένων επικοινωνίας από την NSA. Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντός των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η Washington Post, ο Πομπέο ήταν σημαντικό στέλεχος του Tea Party, το οποίο ώθησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προς τα δεξιά πριν από μερικά χρόνια. Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

«Θα κάνει φανταστική δουλειά!» σχολίασε ο Τραμπ στο Twitter λίγο αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το υπουργείο Εξωτερικών, της οποίας η έγκριση εκκρεμεί στη Γερουσία.


σχετικα αρθρα