Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε το πρωί το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil, το Ocean Investigator, το πρώτο από τα δύο που θα διενεργήσουν αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σκάφος, υπό σημαία Παναμά, που θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες, δηλώθηκε ότι θα παραμείνει στο λιμάνι έως και τις 24 Μαρτίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο λιμενάρχης, αυτή είναι μια συνήθης πρακτική και δεν σημαίνει ότι το σκάφος θα παραμείνει ελλιμενισμένο για όλο το δεκαήμερο.

Το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και θα παραλάβει αναγκαίο εξοπλισμό. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ενώ έπλεε χθες ανοικτά της Τουρκίας είχε κλείσει τα συστήματα αναγνώρισης για 24 ώρες και τα άνοιξε τα ξημερώματα, ανοικτά του Ακρωτηρίου Λεμεσού.

Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ στα σημεία όπου αναμένεται να γίνουν γεωτρήσεις.

Το δεύτερο σκάφος, το Ocean Surveyor, που θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες, βρίσκεται ανοικτά της Χάιφα και διεξάγει έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ. Οι γεωτρήσεις της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο.

Στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει παρουσία του τουρκικού ναυτικού, έντονη, αλλά όχι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συνήθη τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νοτιότερα, η ομάδα κρούσης του «USS Iwojima» πραγματοποιεί άσκηση με τη συνεργασία ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ και –όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή»– τη συμμετοχή του υποβρυχίου «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Αν και η άσκηση δεν σχετίζεται με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, είναι απολύτως σαφές ότι ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ έχει διαρκή και αυξημένη παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο.