Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την Τετάρτη τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών για τα χημικά όπλα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι απελαύνονται από τη Βρετανία 23 Ρώσοι διπλωμάτες.

«Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να θεωρήσουν την επίθεση κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και απαίτησαν από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Novichok [το όνομα του νευροτοξικού παράγοντα της επίθεσης] στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων» αναφέρει η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Χαίρομαι που οι 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση στην οποία εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής φύσης που τελειοποίησε η Ρωσία, και ενημέρωσε τους Συμμάχους ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για αυτήν» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης πως πρόκειται για μια τυφλή και απερίσκεπτη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών» προστίθεται στο κείμενο.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι για την πρώτη επιθετική χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στο έδαφος της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ».

Η Συνθήκη για τα χημικά όπλα αποτελεί, αφότου τέθηκε σε ισχύ το 1997, έναν από τους πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος κατά της εξάπλωσης των εξοπλισμών, υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

«Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως κάθε χρήση χημικών όπλων συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» προειδοποίησαν οι Σύμμαχοι.