Η μητέρα της Άνγκελα Μέρκελ, Χέρλινγ Κάσνερ, βρέθηκε ανάμεσα στους οικείους της καγκελαρίου που χειροκρότησαν την σημερινή, τέταρτη εκλογή της. Εκεί ήταν επίσης και ο σύζυγος της Μέρκελ Γιοάχιμ Ζάουερ με τον γιο του.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η Γερμανία απέκτησε σήμερα τη νέα της κυβέρνηση και η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε σχόλιό του είπε: «Επιτέλους, καιρός ήταν». «Είναι θετικό ότι τελείωσε ο καιρός της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας», δήλωσε ο κ. Στάινμάιερ και ζήτησε από το νέο υπουργικό συμβούλιο να αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την ίση μεταχείριση, την πολιτική για το προσφυγικό πρόβλημα και τη μετανάστευση και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η Καγκελάριος, έχει εκφράσει την επιθυμία της να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο, το οποίο, λόγω της καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης έχει, όπως είπε, μείνει πίσω. Απόψε θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου.

«Ο μεγάλος συνασπισμός θα κυβερνήσει με πολύ κακή διάθεση», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και μάλλον επιβεβαιώνεται τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Κοινοβούλιο, καθώς η κυρία Μέρκελ εξελέγη με 364 ψήφους, μόλις εννέα πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία και με την μικρότερη πλειοψηφία από τις προηγούμενες θητείες της, ενώ δεν ψηφίστηκε από το σύνολο (399) των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων.

"Ύποπτοι" για τις διαρροές θεωρούνται κυρίως οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Εκτός όμως από τις απώλειες ψήφων, η σημερινή πανηγυρική επανεκλογή της κυρίας Μέρκελ συνοδεύτηκε και από απρόοπτα: την ώρα που η Καγκελάριος αποχωρούσε από το Κοινοβούλιο προκειμένου να μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue και να συναντήσει τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ένας άνδρας κινήθηκε επιθετικά προς το μέρος της, φωνάζοντας "Αλαχού ακμπάρ" ("ο Θεός είναι μεγάλος" στα αραβικά), αλλά ακινητοποιήθηκε άμεσα από τους άνδρες της ασφάλειάς της.

Μέσα στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Πετρ Μπάιστρον ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία από το ψηφοδέλτιό του, κατά την διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή της Καγκελαρίου.

Ο Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως δεν του χαρίστηκε: τον απέβαλε από την συνεδρίαση και του επέβαλε πρόστιμο 1000 ευρώ. «Παραβίασε συνειδητά τον μυστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε για τον βουλευτή και έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της τάξης και της αξιοπρέπειας του Κοινοβουλίου».