Κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σκρίπαλ με νευροτοξικό παράγοντα ρωσικής προέλευσης.

Ανακοινώνοντας την απόφαση να απελαθούν 23 Ρώσοι αξιωματούχοι, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε  τη Μόσχα για επιθετική κίνηση σε βρετανικό έδαφος, για την οποία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ πριν απευθυνθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης.

Η Μέι ουσιαστικά έβαλε στον πάγο τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα ανακοινώνοντας την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Προχώρησε μάλιστα στη δήλωση ότι ο Λαβρόφ «δεν είναι άξιος για αυτή τη θέση».

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για απαράδεκτα επιθετικά μέτρα και σοβαρή αναστάτωση στις διμερείς σχέσεις.

«Τερέζα, ο Λαβρόφ είναι Ρώσος υπουργός και όχι Βρετανός. Και τον αξιολογεί ως υπουργό ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλατε να είναι διαφορετικά, όμως ο δικός σας υπουργός είναι ο Μπόρις Τζόνσον» απάντησε μέσω Facebook η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, πάντως, ο Λαβρόφ δήλωνε ότι η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τις βρετανικές Αρχές εφόσον λάβει επίσημο αίτημα στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εντός της δεκαήμερης προθεσμίας.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις της Μέι, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο προειδοποίησε για αντίμετρα, με τους αναλυτές να προβλέπουν απέλαση αντίστοιχου αριθμού Βρετανών αξιωματούχων από τη Ρωσία.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «αντιρωσική εκστρατεία».

Εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε πως «η Μόσχα δεν αποδέχεται τις παντελώς αβάσιμες κατηγορίες, οι οποίες δεν στηρίζονται από κανένα στοιχείο».

Κοινή ευρωπαϊκή στάση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η ΕΕ τάσσεται στο πλευρό της Βρετανίας, αναγνωρίζοντας ως «πολύ πιθανό» να υπήρξε ρωσική ανάμειξη.

Για κοινή ευρωπαϊκή στάση έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας όμως πως «δεν μπορούμε να διακόψουμε κάθε επαφή τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Ρώσους παρά τις διαφορετικές απόψεις μας».

Απαντήσεις από τη Μόσχα απαίτησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εναλλακτικοί προμηθευτές αερίου

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις βρετανο-ρωσικές ήταν η δήλωση της Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αναζητήσει άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου.

«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλεια» είπε όταν ρωτήθηκε από βουλευτές Κοινοβούλιο.

Λόγω της διπλωματικής κρίσης το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για του Βρετανούς επισκέπτες στη Ρωσία.

Ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών, καθώς και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν αναίσθητοι στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπουρι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, και νοσηλεύονται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές τα δύο θύματα δηλητηριάστηκαν με τον ρωσικής προέλευσης νευροτοξικό παράγοντα Novichok.

«Έχουμε καταστρέψει ανεξαιρέτως όλα τα χημικά όπλα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί στην Σοβιετική Ένωση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επισήμως, παρουσία του Ρώσου προέδρου σε απευθείας σύνδεση, καταστράφηκε το τελευταίο βλήμα χημικού όπλου» διαβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.