current views are: 10

15 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση11:19

Κοινό μέτωπο Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ κατά Ρωσίας

«Η ευθύνη της Ρωσίας είναι η μόνη εύλογη εξήγηση» για τη δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκοπου

Δημοσίευση 11:19’

«Η ευθύνη της Ρωσίας είναι η μόνη εύλογη εξήγηση» για τη δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκοπου

Κοινό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας ετοιμάζουν Τερέζα Μέι και Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως θα παρουσιάσει μέτρα εναντίον της Ρωσίας σε απάντηση για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ,  σε βρετανικό έδαφος.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με την Τερέζα Μέι στο τηλέφωνο την Πέμπτη το πρωί για την «πρόοδο της έρευνας» στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά πρώην πράκτορα και της κόρης του».

«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τη Γαλλία σχετικά με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι βρετανοί ερευνητές και στοιχεία περί ευθύνης της Ρωσίας για την επίθεση» σημείωσε εκπρόσωπος του Εμ. Μακρόν την Πέμπτη και πρόσθεσε:  «Η Γαλλία συμφωνεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της στον σύμμαχό της».

Παράλληλα μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δυτική Γαλλία, ο ίδιος ο κ. Μακρόν πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Όλα μας οδηγούν στο να πιστέψουμε ότι η ευθύνη βαρύνει την Ρωσία».

«Θα ανακοινώσω τις επόμενες μέρες τα μέτρα που σκοπεύουμε να πάρουμε», σημείωσε.

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία συμμερίζεται πλήρως την εκτίμηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εύλογη εξήγηση εκτός από το ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την επίθεση και για άλλη μια φορά εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό και ισχυρό σύμμαχο. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος επανέλαβαν την καταδίκη τους για τη χρήση όλων των χημικών όπλων και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά στον τομέα αυτό».

«Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του OPCW, και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή», κατέληξε εκπρόσωπος της Downing Street.

Απελάσεις Βρετανών διπλωματών ετοιμάζει η Μόσχα

Η Ρωσία θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες «σύντομα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβροφ, σε απάντηση της απέλασης 23 Ρώσων από τη Βρετανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι απελάσεις θα συμβούν «σίγουρα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε την απόφαση αυτή του αφού η Μόσχα αρνήθηκε να εξηγήσει πώς ένας ρωσικής παρασκευής νευροτοξικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός πρώην κατασκόπου και της κόρης του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το BBC η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη ενώ το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Τερέζα Μέι «τρελούς».

Όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνουν οι απελάσεις, ο κ. Λαβροφ σημείωσε: «Απολύτως, σύντομα, σας υπόσχομαι αυτό».

Ο πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σπρίπαλ, 66 ετών, και η κόρη του, Γιούλια Σκριπάλ , 33 ετών, παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, αφού κατέρρευσαν στο Salisbury, στις 4 Μαρτίου.

Κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας: «Η ευθύνη της Ρωσίας είναι η μόνη εύλογη εξήγηση»

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

*Με πληροφορίες από BBCindependent, reuters

Επιμέλεια: Στ. Θεοδώρου


σχετικα αρθρα