Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ, δήλωσε σήμερα ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου θα διεξαχθούν «πριν από το τέλος του έτους» και υποσχέθηκε ότι θα είναι «ελεύθερες και διαφανείς». «Η Συρία θα οργανώσει ελεύθερες εκλογές που θα οδηγήσουν σε ένα κοινοβούλιο αντιπροσωπευτικό του λαού μέσω του πολυκομματικού συστήματος που εισάγεται με το νόμο για τα κόμματα και τις εγγυήσεις που προσφέρει ο εκλογικός νόμος», φέρεται να δήλωσε ο Μουάλεμ σε συνάντηση που είχε με διπλωμάτες στη Δαμασκό.

Το νέο κοινοβούλιο, πρόσθεσε ο υπουργός, θα αναλάβει να τροποποιήσει τους νόμους που υιοθετήθηκαν πρόσφατα.

Κατά τον Μουάλεμ, "ο δρόμος για τη διευθέτηση της παρούσας κρίσης είναι αυτός του εθνικού διαλόγου". Καθώς τέτοιος διάλογος δεν γίνεται "λόγω της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης", η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις "που καμία ενέργεια δεν θα τις εμποδίσει", τόνισε. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι οι νόμοι για τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές που επικυρώθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, επισήμανε.

Την Τετάρτη το πρακτορείο SANA είχε μεταδώσει ότι το κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως την Κυριακή προκειμένου να συζητηθούν "θέματα που αφορούν το έθνος και τους πολίτες", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.