current views are: 10

15 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:08

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερς χτύπησαν το ενεργειακό μας δίκτυο – Νέες κυρώσεις στη Μόσχα

«Η Ρωσία πίσω από την επίθεση» στον πρώην κατάσκοπο, λέει ανοιχτά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσίευση 16:08’

«Η Ρωσία πίσω από την επίθεση» στον πρώην κατάσκοπο, λέει ανοιχτά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το FBI, το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές πληροφορίες και άλλοι ήταν πίσω από τις επιθέσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ακόμα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ρώσοι επέλεξαν σκόπιμα τους αμερικανικούς στόχους της βιομηχανίας ενέργειας, αποκτώντας πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών και στη συνέχεια διεξήγοντας “αναγνώριση δικτύου” βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου που λειτουργούν αμερικανικά εργοστάσια και το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βοήθησε τις ενεργειακές επιχειρήσεις να απομακρύνουν τους Ρώσους από όλα τα συστήματα που σήμερα είναι γνωστό ότι είχαν διεισδύσει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους με την προϋπόθεση ανωνυμίας για να συζητήσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακαλύψουν περισσότερες παραβιάσεις.

«Φαίνεται πως οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του στη Βρετανία, μέσα στο Μάρτιο.

«Φαίνεται πως οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με το περιστατικό, το οποίο έκρινε πως είναι μια «πολύ θλιβερή κατάσταση» που οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους «πολύ σοβαρά».

Εξάλλου, οι ΗΠΑ συναίνεσαν σε κοινό ανακοινωθέν με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία που δείχνει ως υπεύθυνη της δηλητηρίασης τη Μόσχα.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα η διοίκηση Τραμπ, ανακοίνωσε  κυρώσεις σε βάρος ρωσικών οργανισμών και πολιτών από τη Ρωσία που σχετίζονται με την ανάμειξη Ρώσων χάκερ στις προεδρικές εκλογές του 2016 και σειρά άλλων κυβερνοεπιθέσεων.

Πρόκειται για κυρώσεις που έχουν στόχο πέντε οργανισμούς και 19 Ρώσους πολίτες, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ, παγώνουν οποιαδήποτε κεφάλαια τους σε αμερικανικό έδαφος, ενώ επιβάλουν απαγορευτικό σε ό, τι αφορά τη συνεργασία αμερικανικών επιχειρήσεων μαζί τους.

Ανάμεσα στους οργανισμούς αυτούς βρίσκεται και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (F.S.B.), διάδοχος της σοβιετικής K.G.B., αλλά και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες G.R.U. παρά το γεγονός πως οι παραπάνω βρίσκονταν στη λίστα των οργανισμών στους οποίους επεβλήθησαν ποινές για το ουκρανικό ζήτημα στο παρελθόν.

Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη αφορούν σε οργανισμούς και πολίτες που υποδείχτηκαν από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερ Μουέλερ, ο οποίος και συνέταξε το κατηγορητήριο που περιέγραφε μια προσπάθεια προπαγάνδας σε βάρος της αμερικανικής δημοκρατίας και εν τέλει να επηρεάσουν την ψήφο υπέρ του κ. Τραμπ. Οι κυρώσεις επίσης αφορούν σε άλλες κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης στο αμερικανικό κέντρο ενέργειας.

«Η διοίκηση (αμερικανική) αντιμετωπίζει και απωθεί ρωσική κυβερνοδραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της προσπάθειας εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές, καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις και εισβολές που στοχεύουν στο να πλήξουν βασικές υποδομές» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Αυτές οι στοχευμένες κυρώσεις είναι μέρος μια συνολικής προσπάθειας να απευθυνθούμε σε συνεχώς επιχειρούμενες επιθέσεις από τη Ρωσία» προσθέτει ο ίδιος.


σχετικα αρθρα