current views are: 8

16 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση11:15

Νέο θρίλερ με τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου – Τι κρύβει η στάση του Λονδίνου

Με τις δυσκολίες του Brexit εμπλέκει την υπόθεση ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνου

Δημοσίευση 11:15’

Με τις δυσκολίες του Brexit εμπλέκει την υπόθεση ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνου

Την άποψη πως το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την υπόθεση Σκρίπαλ για να αποσπάσει την προσοχή από θέματα που σχετίζονται με το Brexit εξέφρασε ο Alexander Yakovenko, Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο, μιλώντας αποκλεστικά στο RT.

«Για να στρέψει την προσοχή μακριά από το Brexit , το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρουσιάσει κάτι στο κοινό που να οδηγήσει το ενδιαφέρον του σε κάτι άλλο», είπε ο Alexander Yakovenko.

Παράλληλα, εκτιμά πως το Λονδίνο ανέλαβε ενεργά μια αντιρωσική εκστρατεία υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ για το σκοπό αυτό.

Η Βρετανία θεωρεί τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ ως «ευκαιρία να ξεκινήσει αυτή η αντι-ρωσική εκστρατεία», δήλωσε ο Yakovenko, ο οποίος υπηρετεί στη θέση του από το 2011.

«Αυτό είναι ένα σενάριο που γράφτηκε στο Λονδίνο αλλά είναι κοντόφθαλμο διότι, μακροπρόθεσμα, η Βρετανία θα πρέπει να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα πράγματα στο Salisbury», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εκτιμά πως η Βρετανία προσπαθεί να βρει μια νέα θέση στην παγκόσμια τάξη καθώς βγαίνει από την ΕΕ και επιχειρεί να διατηρήσει σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς.

«Η βασική οργάνωση είναι το ΝΑΤΟ. Η Βρετανία προσπαθεί να βρει [τη] θέση της και βρήκαν τον ρόλο τους στην αντι-ρωσική εκστρατεία», σημείωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους ιδρυτές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας με τη συμμαχία.

«Γι’ αυτό είδαμε πέρυσι τη νέα τους αντίληψη της εθνικής ασφάλειας, όπου η Ρωσία ονομάστηκε ως μείζων εχθρός της Βρετανίας», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Μια πρόσθετη ανησυχία για τη Ρωσία σε σχέση με την υπόθεση Σκίρπαλ είναι το γεγονός ότι η όλη έρευνα έχει διαβαθμιστεί.

«Κανείς δεν είδε ούτε τις εικόνες αυτών των ανθρώπων σε ένα νοσοκομείο [σ.σ. εννοεί τον πρώην κατάσκοπο και την κόρη του Yulia] – είτε είναι ζωντανοί είτε είναι σε καλή κατάσταση. Κανείς δεν μίλησε με τους γιατρούς. Δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφάνεια στην υπόθεση », δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο Yakovenko δήλωσε ότι εκπλαγεί με το πόσο γρήγορα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζονται ότι ένας νευρικός παράγοντας της Σοβιετικής εποχής που ονομάζεται Novichok χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στον πρώην διπλό πράκτορα Ρωσίας-Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό.

Σε απάντηση της απέλασης 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα «σίγουρα» απομακρυνθούν από τη χώρα σε απάντηση της κίνησης του Λονδίνου. Ωστόσο, η Μόσχα τόνισε ότι ήταν ανοικτή στη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την υπόθεση του πρώην κατασκόπου, εάν αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος στην έρευνα.

Επιμέλεια: Στ. Θεοδώρου

Πηγή: rt.com


σχετικα αρθρα