current views are: 11

16 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση20:09

Προειδοποίηση Ακιντζί: Αν δεν αλλάξουν στάση οι ελληνοκύπριοι δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό

«Ανοικτός» σε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη

Δημοσίευση 20:09’

«Ανοικτός» σε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη

Αιχμές κατά της ελληνοκυπριακής μεριάς άφησε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας την για μαξιμαλιστική νοοτροπία και προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στάσης δεν θα βρεθεί η διέξοδο για την επίλυση του Κυπριακού.

Ειδικότερα, ο Ακιντζί είπε ότι δεν έχει απορρίψει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην στάση των Ελληνοκυπρίων, δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια διαδικασία που θα τελειώσει πριν καν αρχίσει».

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ακιντζί, μετά την συνάντηση του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ είπε ότι ο αμερικανός αξιωματούχος τον άκουσε «με προσοχή». Πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών θα συνεχιστεί και «φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες, αυτό το ενδιαφέρον θα αυξηθεί».

Ακόμη μίλησε για μία κατάσταση σήμερα, που απειλεί την γαλήνη στη θάλασσα. Πρόσθεσε όμως ότι «είναι εφικτό να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας, τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη ανατολική Μεσόγειο».

Υποστήριξε δε ότι ο πιο πρακτικός, σύντομος και φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μαζί, προς την Ευρώπη, είναι μέσω της Τουρκίας και πως «ο αγωγός μέσω της νότιας Κύπρου στην Κρήτη, την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ πιο ακριβός, χρονοβόρος και περνά από βαθιά νερά».

Επίσης, ανέφερε πως «ηλεκτρικό καλώδιο μπορεί να συνδέσει την Κύπρο με την Μέση Ανατολή και μέσω της Τουρκίας με την Ευρώπη».


σχετικα αρθρα