current views are: 10

17 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:11

Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil αρχίζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το τεμάχιο στο οποίο ερευνά η αμερικανική εταιρεία.

Δημοσίευση 17:11’

Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το τεμάχιο στο οποίο ερευνά η αμερικανική εταιρεία.

Άμεσα αναμένεται να αρχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ το πρώτο ερευνητικό πλοίο της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, το Med Surveyor, που αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι της Λεμεσού με κατεύθυνση το Οικόπεδο 10.

Το άλλο σκάφος, το Ocean Investigator, παραμείνει ακόμη στο λιμάνι της Λεμεσού. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το τεμάχιο στο οποίο ερευνά η αμερικανική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι αι στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να προφυλάξει το ερευνητικό πλοίο από τυχόν ενόχληση των Τούρκων.

Εν τω μεταξύ, στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει το ιταλικό ερευνητικό σκάφος της ΕΝΙ ενώ Γάλλοι και Βρετανοί διαμηνύουν ότι θα προστατεύσουν με κάθε μέσο τις έρευνες στα οικόπεδα της Κύπρου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες είχε αναπτυχθεί μια συζήτηση για το κάτα πόσο ο έκτος αμερικανικός στόλος συνοδεύει το γεωτρύπανο της ExxonMobil, με το Πεντάγωνο να αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. 

“Δεν υπάρχει καμία αλήθεια για τον ισχυρισμό ότι ο 6ος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την ExxonMobil”, δήλωσε σε γραπτή δήλωση προς την κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,  ο Johnny Michael, εκπρόσωπος Τύπου για την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (EUCOM).

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Οι παρατηρήσεις του αξιωματούχου του Πενταγώνου ήρθαν άμεσα μετά από αναφορές ελληνοκυπριακών μέσων ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ θα συνοδεύσει ένα εξερευνητικό σκάφος της Exxon στις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες στις αμφισβητούμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, ενάντια σε πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση».


σχετικα αρθρα