ΔΙΕΘΝΗ

Μυρίζει μπαρούτι η Μεσόγειος: Πλοίο της ExxonMobil βρίσκεται στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2018, 14:40 / Ανανεώθηκε 19 Μαρτίου 2018, 10:01
Μυρίζει μπαρούτι η Μεσόγειος: Πλοίο της ExxonMobil βρίσκεται στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp

«Χρυσάφι» φέρνει στην Κύπρο η «Αφροδίτη»

Στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται, το ερευνητικό σκάφος MED Surveyor. Το σκάφος άρχισε ήδη τις έρευνες σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο το MED Surveyor μαζί με το Ocean Investigator έχουν ναυλωθεί από τον αμερικανικό κολοσσό ΕΧΧΟΝ Mobil για τη διενέργεια αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών ερευνών σε τρεις δυνητικούς στόχους γεώτρησης στο τεμάχιο 10. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύουν περίοδο κακών σχέσεων με την Τουρκία και δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα.

Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται το τεμάχιο στο οποίο ερευνά η αμερικανική εταιρεία.

Πάντως στην ευρύτερη περιοχή παραμένει ισχυρή δύναμη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν συνδέσει ευθέως την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική προκλητικότητα είναι σίγουρο πως θα προφυλάξουν το ερευνητικό πλοίο από τυχόν ενόχληση των Τούρκων.

«Χρυσάφι» φέρνει στην Κύπρο η «Αφροδίτη»

Με τις συζητήσεις για την πώληση των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» να βρίσκονται στο τελικό στάδιο, η «Καθημερινή» ζήτησε από τεχνοκράτες της βιομηχανίας υδρογονανθράκων να προσδιορίσουν την εφικτή τιμή πώλησης Φ.Α.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στη βάση δεδομένων της αγοράς Φ.Α., τα συνολικά κέρδη για την Κυπριακή Δημοκρατία θα αγγίζουν τα 1,8 δισ. δολάρια για περίοδο δέκα ετών με δυνατότητα αύξησης, εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση του κόστους παραγωγής των εξαγόμενων ποσοτήτων από το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Σε ετήσια βάση τα κέρδη έχουν προοπτικές να ξεπεράσουν ακόμα και τα 200 εκατ. δολάρια ετησίως. Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως που μπορεί να διπλασιάσει τα εκτιμώμενα κέρδη είναι η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές που σήμερα κινείται μέχρι 65 δολάρια το βαρέλι. Στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής κατά 5 δολάρια τα κρατικά κέρδη μπορούν ακόμα και να διπλασιασθούν.

Στη βάση πάντα εκτιμήσεων, η εξαγωγή Φ.Α. από το «Αφροδίτη» μπορεί να ξεκινήσει μετά από πάροδο τριών χρόνων από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας. Χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή των υποθαλάσσιων υποδομών μέσω των οποίων θα μεταφέρεται το Φ.Α. από το κυπριακό κοίτασμα στο τερματικό Idku της Αιγύπτου