ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επιτυχία η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία – Ερντογάν: Δώστε ακόμη 3 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2018, 18:24 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2018, 15:21
Γερμανία: Επιτυχία η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία – Ερντογάν: Δώστε ακόμη 3 δισ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς σχολιάζει το Βερολίνο τη συμφωνία 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως ξεκάθαρη επιτυχία χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Και αυτό γιατί, όπως είπε, επετεύχθη αφενός μείωση του αριθμού των θυμάτων στο Αιγαίο και αφετέρου βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

«Η πολιτική αποτίμηση της συμφωνίας έχει για μας ως εξής: για τη γερμανική κυβέρνηση αποτελεί ξεκάθαρα μια κοινή επιτυχία για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Μέσω αυτής της συμφωνίας επετεύχθη η αποτελεσματική αντιμετώπιση της θανάσιμης επιχείρησης των διακινητών στο Αιγαίο και αυτό σημαίνει ιδιαίτερα από την ώρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα πολύ λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι πριν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Πάντως, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έκανε καμία αναφορά στο πολύνεκρο ναυάγιο του Αγαθονησίου.

Πρόσθεσε ότι η ζωή των άνω των 2 εκατ. προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, κυρίως Σύρων, «έχει - μέσω της οικονομικής βοήθειας που διέθεσε η Ε.Ε. στην Τουρκία για διάφορα προγράμματα και θα συνεχίσει να διαθέτει - βελτιωθεί αισθητά».

Ερντογάν: Δώστε και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το υπόλοιπο ποσό από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα έχει δεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία στο τουρκικό έδαφος και η Ε.Ε. ήδη χορηγεί 3 δισ. ευρώ για να τους στηρίξει, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ωστόσο ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

«Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισ. ευρώ και άλλα 3 δισ. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας», είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί η δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ για έργα από τα οποία θα ωφεληθούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. «Τώρα συζητάνε τα δεύτερα 3 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση», υπογράμμισε ο Τ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους στη σύνοδο της Βάρνας.