current views are: 13

20 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:03

Παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. η «πηγή» της δολοφονημένης δημοσιογράφου Γκαλίθια

Είχε αποκαλύψει ύποπτες συναλλαγές της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus, κατηγορείτο όμως και η ίδια για υπεξαίρεση στην Κύπρο

Δημοσίευση 12:03’

Είχε αποκαλύψει ύποπτες συναλλαγές της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus, κατηγορείτο όμως και η ίδια για υπεξαίρεση στην Κύπρο

Στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Μαρία Εφίμοβα, η οποία είχε παραδώσει πληροφορίες για συναλλαγές της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank στην δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίθια, η οποία αργότερα δολοφονήθηκε.

Εις βάρος της Εφίμοβα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί στην Κύπρο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων από κυπριακή εταιρεία. Η ίδια έκανε λόγο για εκστρατεία δυσφήμησης εναντίον της.

H ρωσικής καταγωγής Εφίμοβα υπήρξε εργαζόμενη της Pilatus και είχε αποκαλύψει στην Μαλτέζα δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίθια ότι η παναμαϊκή εταιρεία Egrant, η οποία ανήκε στη σύζυγο του Μαλτέζου πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ, διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ. Η υπόθεση για την οποία είχε διαρρεύσει πληροφορίες αφορά ύποπτες συναλλαγές ύψους ενός εκατ. δολαρίων.

Λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί σε βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2017, η δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες είχαν προέλθει από την Εφίμοβα, η οποία αργότερα εγκατέλειψε τη Μάλτα.

Σύμφωνα με το Tvxs.gr, κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της, και αποφάσισε να παραδοθεί φοβούμενη για τη ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειάς της.

Βρετανικά ΜΜΕ φέρονται να προσπάθησαν να την εμπλέξουν και με την αντιπαράθεση Ρωσίας – Βρετανίας.

Στην Κύπρο, η Εφίμοβα κατηγορείται για υπεξαίρεση από την Fragnance Distribution. Μετεγκαταστάθηκε από την Κύπρο στη Μάλτα το 2014 και το ένταλμα εκδόθηκε το 2017.


σχετικα αρθρα