ΔΙΕΘΝΗ

Πλοίο με 687 νεκρούς που βυθίστηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακάλυψε ο συνιδρυτής της Microsoft

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2018, 13:44 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2018, 13:44
Facebook Twitter Whatsapp

Το πλοίο κλάσης Atlanta, είχε βυθιστεί από ιαπωνικές τορπίλες το Νοέμβριο του 1942.

Ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν, εντόπισε άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΑΠ που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μόλις 14 ημέρες μετά τον εντοπισμό του αεροπλανοφόρου USS Lexington, η ομάδα του Άλεν ανακοίνωσε την εύρεση του πολεμικού σκάφους USS Juneau.

Το πλοίο κλάσης Atlanta, είχε βυθιστεί από ιαπωνικές τορπίλες το Νοέμβριο του 1942 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 687 ναύτες που βρίσκονταν πάνω σε αυτό. Ανάμεσά τους μάλιστα βρίσκονταν και τα πέντε αδέρφια της οικογένειας Σάλιβαν τα οποία έγιναν ήρωες για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ το οποίο έδωσε σε πολεμικό πλοίο το όνομά τους.

Τo USS Juneau εντοπίστηκε σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ανοιχτά των νησιών του Σολομώντα.

Το πολεμικό πλοίο αναγνωρίστηκε από τους ειδικούς, μέσα από το βίντεο που κατέγραψε ένα ειδικό αυτόνομο υποβρύχιο όχημα το οποίο προσέγγισε το βυθισμένο USS Juneau.

Το USS Juneau είχε ξεκινήσει τις αποστολές του ένα χρόνο πριν βυθιστεί. Η ναυμαχία του Νοεμβρίου του 1942 κατά την οποία βυθίστηκε  το αμερικανικό πλοίο ήταν άγρια και σύντομη με το Juneau να κόβεται στη μέση μετά το χτύπημά του από την τορπίλη. Οι περισσότεροι ναύτες σκοτώθηκαν την ίδια στιγμή ενώ το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Παρά το γεγονός, δε, ότι υπήρχαν περίπου 115 επιζώντες η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε μετά από αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα όταν αυτή πραγματοποιήθηκε να υπάρχουν μόνο 10 επιζώντες.

Η ομάδα του συνιδρυτή της Microsoft μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει τα USS Lexington, USS Indianapolis, USS Ward, USS Astoria, το ιαπωνικό πολεμικό πλοίο Musashi και το καταδρομικό ιταλικό πλοίο Artigliere.