ΔΙΕΘΝΗ

Ο κύκλος των μεσαζόντων του Σαρκοζί και το μαύρο χρήμα από τον Καντάφι

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2018, 18:23 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2018, 22:36
Ο κύκλος των μεσαζόντων του Σαρκοζί και το μαύρο χρήμα από τον Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καλείται να απολογηθεί για πρώτη φορά, για υποψίες χρηματισμού της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, που του επέτρεψε να κερδίσει την προεδρία.

Οι πρώτες υποψίες δημιουργήθηκαν το 2011 μέσα από δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart. Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε επίσημα το 2013.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οι ανακριτές του «Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ» συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στη σημερινή «υπό κράτηση» ανάκριση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο και οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν εάν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία.

Ο δικαστής Σερζ Τουρνέρ, δυσκολευόταν να καλέσει τον Νικολά Σαρκοζί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας. Κύριος λόγος ήταν ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατ.) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.

Το στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει ο δικαστής, βασίζονται σε καταθέσεις και ομολογίες ορισμένων «μεσαζόντων» που περιφέρονταν γύρω από τον Σαρκοζί και που θεωρήθηκαν πολύ σημαντικές για τη δικαστική έρευνα.

Οι μεσάζοντες:

  • Ο Ζιάντ Τακιεντίν (Ziad Takieddine ) ( 68 ετών) είναι ένας Γάλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας που απέκτησε μεγάλη περιουσία παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή για διεθνείς συμβάσεις, ειδικά στη βιομηχανία των εξοπλισμών. Τον Νοέμβριο του 2016 ομολόγησε ( κατέγραψε σε βίντεο ) ότι τέλος του 2006 αρχές του 2007 μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι 5 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε στον Ν. Σαρκοζί και στον βασικό του σύμβουλο Κλοντ Γκεάν.
  • Ο Αλεξάντρ Ντζουχρί ( Alexandre Djouhri) (59 ετών) είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, που γεννήθηκε στο λαϊκό προάστιο του Σαίν Ντενί, αλλά γρήγορα κατόρθωσε να καλλιεργήσει τις επαφές του με την άρχουσα τάξη και συγκεκριμένα με Σαρκοζί και Γκεάν. Λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές της υπόθεσης Λιβύης ο «μεσάζων» Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο, αναμένοντας την πιθανή έκδοσή του στις γαλλικές αρχές. Στο ενεργητικό του έχει τη μεταφορά από τη Λιβύη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ και την αγορά διαμαντιών έναντι 475.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart που αποκάλυψε τα περισσότερα στοιχεία, πολλά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ελβετία βαραίνουν ιδιαίτερα τον Κλοντ Γκεάν, (πχ αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι) του οποίου ορισμένα ακίνητα κατασχέθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη
  • Μπασίρ Σαλέχ (Bachir Saleh) (72 ετών) πρώην διευθυντής του γραφείου του Μουάνμαρ Καντάφι. Ηταν ο «άνθρωπος που ψιθύριζε στο αυτί του Καντάφι». Ενώπιον των Γάλλων δικαστών το 2017, άσκησε το δικαίωμα σιωπής, γι' αυτό και θεωρείτο ότι ήταν «ο προστατευόμενος» της Γαλλίας. Σύμφωνα πάντα με το Mediapart και πληροφορίες του περιβάλλοντος του, ο Σ. Μπασίρ σκόπευε τελευταία να παραδώσει στους δικαστές τις πληροφορίες που ζητούν. Στις 23 Φεβρουαρίου όμως στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, ήταν θύμα μιας άγριας επίθεσης με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ