current views are: 4

21 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:35

Πούτιν και Τραμπ θα συναντηθούν «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον»

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει καθοριστεί το πού και το πότε

Δημοσίευση 16:35’

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει καθοριστεί το πού και το πότε

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να συναντηθούν, αν μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το πού και το πότε. αναθέσουν στα υπουργεία Εξωτερικών τους να προετοιμάσουν συνάντηση των δύο πρόεδρων.

Η επιβεβαίωση έρχεται μία μέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στο «όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

«Πράγματι, οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας συμφώνησαν ότι η ποσότητα των υπαρχόντων προβληματικών ζητημάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη υπαγορεύει την ανάγκη για τέτοιου είδους επαφές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Και οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για την διεξαγωγή της . Ωστόσο συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά στις προθεσμίες και τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης δεν υπήρξαν, δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι οι πρόεδροι συμφώνησαν να αναθέσουν στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έρθουν το συντομότερο δυνατόν σε επαφή και να ξεκινήσουν την προετοιμασία που αφορά τα πρακτικά ζητήματα σε σχέση με την διοργάνωση μιας τέτοια συνάντησης κορυφής».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι δεν επιθυμούν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών, ωστόσο ο Πεσκόφ επισήμανε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη σύναψη νέων συμφωνιών για το θέμα.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Πεσκόφ είπε ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ συγκλίνουν, αν και υπάρχουν διαφωνίες ως προς την τακτική. Ο στρατηγικός στόχος συνίσταται στο ότι «όλοι ενδιαφέρονται για την αποπυρηνικοποίηση και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο».

Παράλληλα οι δύο πρόεδροι συζήτησαν το ενδεχόμενο να γίνει η Ρωσία ο τόπος της συνάντησης κορυφής μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα