current views are: 9

21 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση19:05

Θρίλερ με τον Σαρκοζί: Οι δικαστικές αρχές του απήγγειλαν κατηγορίες

«Η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί τελείωσε», τόνισε μία από τις πηγές, χωρίς να αναφέρει κάποια ενέργεια που αποφάσισαν οι δικαστές.

Δημοσίευση 19:05’
αρθρο-newpost

«Η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί τελείωσε», τόνισε μία από τις πηγές, χωρίς να αναφέρει κάποια ενέργεια που αποφάσισαν οι δικαστές.

Οι δικαστικές αρχές απήγγειλαν αργά το βράδυ της Τετάρτης κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο των ερευνών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με λιβυκά κεφάλαια, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Νωρίτερα,  ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αφέρθηκε ελέυθερος έπειτα από τη μαραθώνια κατάθεσή του ενώπιων ανακριτών για την υπόθεση της χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Έπειτα από μια σύντομη διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Σαρκοζί βρέθηκε για δεύτερη ημέρα υπό κράτηση ανακρινόμενος στο πλαίσιο της έρευνας για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλία κλήθηκε από την γαλλική αστυνομία της Ναντέρ στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, από το καθεστώς Καντάφι το 2007. 

Οι αποκαλύψεις είχαν γίνει το 2012. Έγγραφο της λιβυκής κυβέρνησης του 2006, φέρει την υπογραφή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, Μούσα Κούσα, και κάνει λόγο για συμφωνία της Λιβύης να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Σαρκοζί ανακρίνεται για την συγκεκριμένη υπόθεση από το Κεντρικό Γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

Πάντως δεν είναι η μόνη έρευνα εν εξελίξει αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο, καθώς όπως έγινε γνωστό τον Φεβρουάριο του 2017 ο οικονομικός εισαγγελέας είχε απαγγείλει εις βάρος του κατηγορίες για «ωφέλεια από απάτες» αναφορικά με την υπέρβαση κατά 20 εκατ. ευρώ του ορίου προεκλογικών δαπανών στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο δικαστής Σερζ Τουρνέρ, δυσκολευόταν να καλέσει τον Νικολά Σαρκοζί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας. Κύριος λόγος ήταν ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατ.) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.

Το στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει ο δικαστής, βασίζονται σε καταθέσεις και ομολογίες ορισμένων «μεσαζόντων» που περιφέρονταν γύρω από τον Σαρκοζί και που θεωρήθηκαν πολύ σημαντικές για τη δικαστική έρευνα.

Οι μεσάζοντες:

  • Ο Ζιάντ Τακιεντίν (Ziad Takieddine ) ( 68 ετών) είναι ένας Γάλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας που απέκτησε μεγάλη περιουσία παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή για διεθνείς συμβάσεις, ειδικά στη βιομηχανία των εξοπλισμών. Τον Νοέμβριο του 2016 ομολόγησε ( κατέγραψε σε βίντεο ) ότι τέλος του 2006 αρχές του 2007 μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι 5 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε στον Ν. Σαρκοζί και στον βασικό του σύμβουλο Κλοντ Γκεάν.
  • Ο Αλεξάντρ Ντζουχρί ( Alexandre Djouhri) (59 ετών) είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, που γεννήθηκε στο λαϊκό προάστιο του Σαίν Ντενί, αλλά γρήγορα κατόρθωσε να καλλιεργήσει τις επαφές του με την άρχουσα τάξη και συγκεκριμένα με Σαρκοζί και Γκεάν. Λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές της υπόθεσης Λιβύης ο «μεσάζων» Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο, αναμένοντας την πιθανή έκδοσή του στις γαλλικές αρχές. Στο ενεργητικό του έχει τη μεταφορά από τη Λιβύη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ και την αγορά διαμαντιών έναντι 475.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart που αποκάλυψε τα περισσότερα στοιχεία, πολλά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ελβετία βαραίνουν ιδιαίτερα τον Κλοντ Γκεάν, (πχ αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι) του οποίου ορισμένα ακίνητα κατασχέθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη
  • Μπασίρ Σαλέχ (Bachir Saleh) (72 ετών) πρώην διευθυντής του γραφείου του Μουάνμαρ Καντάφι. Ηταν ο «άνθρωπος που ψιθύριζε στο αυτί του Καντάφι». Ενώπιον των Γάλλων δικαστών το 2017, άσκησε το δικαίωμα σιωπής, γι’ αυτό και θεωρείτο ότι ήταν «ο προστατευόμενος» της Γαλλίας. Σύμφωνα πάντα με το Mediapart και πληροφορίες του περιβάλλοντος του, ο Σ. Μπασίρ σκόπευε τελευταία να παραδώσει στους δικαστές τις πληροφορίες που ζητούν. Στις 23 Φεβρουαρίου όμως στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, ήταν θύμα μιας άγριας επίθεσης με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. 
  •  

σχετικα αρθρα