current views are: 4

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση08:38

Ιταλία: Έτοιμος για συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια ο Μπερλουσκόνι

Ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να συμμετάσχει σε νέα κυβέρνηση από κοινού με την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια

Δημοσίευση 08:38’
αρθρο-newpost

Ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να συμμετάσχει σε νέα κυβέρνηση από κοινού με την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια

Δυόμιση εβδομάδες μετά τις βουλευτικές ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου η αναζήτηση για μια σταθερή κυβέρνηση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ενδέχεται να υπάρξει μια απρόσμενη εξέλιξη, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται διατεθειμένος να συμμετάσχει σε νέα κυβέρνηση από κοινού με την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να βασιστεί σε ορισμένα προγραμματικά σημεία. Δηλαδή, στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, σε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, στην ενίσχυση της ασφάλειας και, ενδεχομένως, σε έγκριση νέου εκλογικού συστήματος.

Πρόκειται για σενάριο που, αν επιβεβαιωθεί, θα δείξει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να μείνει απομονωμένος στο μετεκλογικό σκηνικό. Διότι φοβάται τυχόν συμμαχία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια. Ή του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλλο, με την κεντροαριστερά. Και επιθυμεί –πρώτα απ’ όλα- να προστατέψει τις επιχειρήσεις του.

Δεν συμφέρουν κανέναν νέες εκλογές

Είναι σαφές, βέβαια, ότι πολύ δύσκολα τα Πέντε Αστέρια μπορούν να αποδεχθούν την πρόταση. Μια από τις πάγιες θέσεις τους, είναι ότι η πολιτική δράση δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον ρόλο του επιχειρηματία και ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί αρνητική εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, από την Παρασκευή, θα αρχίσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου. Το κίνημα Πέντε Αστέρων θέλει να υπερισχύσει στην βουλή και η κεντροδεξιά στην γερουσία. Αμέσως μετά, σειρά θα έχει η κυβέρνηση, με κύριο ρυθμιστή, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα παραμένουν πιθανά, αλλά στην φάση αυτή δείχνει να υπερισχύει η θέληση για εξεύρεση λύσης.

Διότι η επιστροφή στις κάλπες σίγουρα δεν θα συνέφερε ούτε την κεντροαριστερά, αλλά ούτε και τον Μπερλουσκόνι, που βγήκαν χαμένοι από την αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου. Όσο για τους νικητές, την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, συνεχίζουν να διεκδικούν την πρωθυπουργία. Αλλά είναι σαφές ότι για να προκύψουν ουσιαστικές συγκλίσεις θα πρέπει να δεχθούν κάποιους συμβιβασμούς, αρχίζοντας από την σύνθεση της όποιας, νέας κυβέρνησης

Πηγή: DW


σχετικα αρθρα