ΔΙΕΘΝΗ

Τεράστιο ρήγμα «έκοψε» την Κένυα στα δύο!

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2018, 13:04 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2018, 13:04
Facebook Twitter Whatsapp

Το ρήγμα που εντοπίστηκε τη Δευτέρα στην Κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα.

Άκρως εντυπωσιακές είναι οι εικόνες, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Daily Nation, με το τεράστιο ρήγμα που την περασμένη εβδομάδα χώρισε την Κένυα στα δύο!

Ειδικότερα, το ρήγμα που εντοπίστηκε τη Δευτέρα στην Κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα η τεράστια σχισμή - που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα - στην επαρχία Ναρόκ μετέτρεψαν την μέχρι πρότινος γόνιμη πεδιάδα σε άγρια και αφιλόξενη έκταση, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές, οι οποίες εκκενώθηκαν αναγκαστικά. 

Ωστόσο, το εν λόγω ρήγμα δεν είναι παρά ένα από τα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες «αδύναμα σημεία» της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Θα σχηματιστεί νέα ήπειρος;

Τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής - η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία - αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο - την επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα - σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, αναφέρει η τοπική εφημερίδα Daily Nation, επικαλούμενη γεωλογικές μελέτες. 

Οι τεκτονικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες στη βάση της κοιλάδας, αλλά και στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα, η οποία εστιάζεται γύρω από το ηφαίστειο Σουσουά.

«Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», είπε στην κενυάτικη εφημερίδα ο γεωλόγος, Ντέιβιντ Αντέντε. «Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια», πρόσθεσε. «Αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος», επεσήμανε ο γεωλόγος. 

Ωστόσο, τις εικασίες περί διαχωρισμού της Κένυας έρχεται να διαψεύσει η Γεωλογική Κοινότητα της Κένυας (GSK), η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ηφαιστεικό ρήγμα προκλήθηκε από πλημμύρες, οι οποίες «ξέπλεναν» την ηφαστειακή τέφρα.