current views are: 8

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:18

Εξαπλώνεται το σκάνδαλο Cambridge Analytica – Έρευνες σε Γερμανία, Ισραήλ

Εξετάζεται το κατά πόσον παραβιάστηκε η ιδιωτικότητα των πολιτών τους

Δημοσίευση 17:18’

Εξετάζεται το κατά πόσον παραβιάστηκε η ιδιωτικότητα των πολιτών τους

Γερμανία και Ισραήλ ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών για ενδεχόμενες επιπτώσεις που είχε σε πολίτες των χωρών τους το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε να ενημερωθεί από στελέχη του Facebook για το κατά πόσον οι 30 εκατομμύρια χρήστες του ιστοτόπου στη χώρα επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο.

«Απαιτώ διευκρινίσεις κατά πόσον οι Γερμανοί χρήστες και λογαριασμοί επηρεάστηκαν και ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Facebook ώστε νβα μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Καταρίνα Μπάρλεϊ. Η συνάντησή της με στελέχη της εταιρείας προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

Η Γερμανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι οι χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να έχουν λόγο για το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους, αντί να τους δίνεται απλά η επιλογή να αποδέχονται ή όχι τους όρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών.

Τόνισε ακόμα ότι το ζήτημα είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία προσωπικών δεδομένων θα τεθούν σε ισχύ τον Μάιο. «Γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες σέβονται τους κανόνες όταν οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες» σημείωσε.

Στο Ισραήλ, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα κατά του Facebook για πιθανή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της χώρας.

Η έρευνα θα εξετάσει «κατά πόσον προσωπικά δεδομένα Ισραηλινών πολιτών χρησιμοποιήθηκαν με τρόπο παράνομο που παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα και τις διατάξεις του ισραηλινού νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

 


σχετικα αρθρα