current views are: 7

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση21:25

ΗΠΑ: Στο αρχείο η υπόθεση σε βάρος των σωματοφυλάκων του Ερντογάν για την επίθεση σε Κούρδους

Συνολικά είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 19 προσώπων, εκ των οποίων οι 15 ήταν σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου. 

Δημοσίευση 21:25’

Συνολικά είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 19 προσώπων, εκ των οποίων οι 15 ήταν σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου. 

Στο αρχείο τοποθέτησαν οι αμερικανικές αρχές τη δίωξη σε βάρος 11 σωματοφυλάκων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κατηγορούνταν ότι επιτέθηκαν σε Κούρδους ακτιβιστές τον Μάιο του 2017 στην Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε σήμερα μια δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υπόθεση αυτή είχε εξοργίσει τον Ερντογάν και αποτελούσε ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Συνολικά είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 19 προσώπων, εκ των οποίων οι 15 ήταν σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου. Οι διώξεις σε βάρος των τεσσάρων από αυτούς μπήκαν στο αρχείο στις 7 Νοεμβρίου 2017 και για άλλους επτά στις 14 Φεβρουαρίου φέτος, όπως ανέφερε ο Μπιλ Μίλερ, ένας εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

Η 14η Φεβρουαρίου ήταν η παραμονή της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο Ρεξ Τίλερσον, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι επρόκειτο απλώς για μια “σύμπτωση”. “Ο υπουργός (Εξωτερικών) δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην απόφαση αυτή”, τόνισε η εκπρόσωπος Χέδερ Νόιερτ.

Η επιβεβαίωση ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι οι αμερικανικές αρχές υποστήριζαν ότι είχαν στην κατοχή τους μαρτυρίες και βίντεο που ενοχοποιούσαν τους σωματοφύλακες του Ερντογάν. Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, οι Τούρκοι πράκτορες επιτέθηκαν με βιαιότητα στους ειρηνικούς διαδηλωτές, ρίχνοντας κάποιους από αυτούς στο έδαφος.

Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν πέρυσι στις 16 Μαΐου τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Οι περισσότεροι από τους υπόπτους διέφυγαν, πιθανότατα επέστρεψαν στην Τουρκία. Μόνο δύο που κατοικούν στις ΗΠΑ οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου. Αρχικά αρνούνταν τις κατηγορίες αλλά μετά συμφώνησαν να δηλώσουν ένοχοι και να εκτίσουν ποινή φυλάκισης ενός έτους και μίας ημέρας.


σχετικα αρθρα