current views are: 9

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:42

Τραμπ: Αλλάζει τρίτη φορά σύμβουλο εθνικής ασφάλειας

Διορίζει ένα από τα πιο σκληρά γεράκια του Μπους

Δημοσίευση 05:42’

Διορίζει ένα από τα πιο σκληρά γεράκια του Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Πέμπτη, με ανάρτηση στο Twitter, την προσεχή αντικατάσταση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του στρατηγού Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, από τον υπερσυντηρητικό Τζον Μπόλτον, «γεράκι» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι, από τις 9 Απριλίου 2018, ο Τζον Μπόλτον θα είναι ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μου», έγραψε ο Τραμπ, αποκαλύπτοντας τη νέα αλλαγή αξιωματούχου-κλειδιού στην κυβέρνησή του, που προστίθεται στις αλλεπάλληλες καθαιρέσεις και παραιτήσεις των τελευταίων μηνών.

Ο Μπόλτον, ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους, που έγινε σχολιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, είναι γνωστός για το εξαιρετικά τραχύ στιλ του.

Χαιρετίζοντας το «εξαίρετο έργο» του Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο παρασημοφορημένος στρατηγός τριών αστέρων θα παραμείνει για πάντα «φίλος» του.

Εδώ κι εβδομάδες ο ΜακΜάστερ έβλεπε τη θέση του να αποδυναμώνεται ελλείψει υποστήριξης από τον πρόεδρο και με τις φήμες περί άμεσα επικείμενης αποχώρησής του να επιμένουν.

Η ανακοίνωση του Τραμπ καταγράφεται δέκα ημέρες μετά την ξαφνική καθαίρεση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο νυν διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, άλλο ένα «γεράκι» των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μπόλτον είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν που είχε υπογραφτεί το 2015 με στόχο να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία ν’ αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Τασσόταν πάγια υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης τόσο εναντίον του Ιράν, όσο κι εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Με τον διορισμό του Τζον Μπόλτον, η ομάδα του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική θα γίνει η πιο συντηρητική και ιδεολογικοποιημένη και η λιγότερο πραγματιστική στην πρόσφατη μνήμη, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό απαιτούν σκληρότητα, αλλά επίσης κι ευελιξία και πραγματισμό», ήταν η αντίδραση του Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, έμπειρου διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει δημοκρατικές αλλά και ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις.

Ο 69χρονος Μπόλτον θα γίνει ο τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας μέσα σε 14 μήνες.

Ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι βλέπει τον συγκεκριμένο ρόλο ως αυτόν του «έντιμου μεσολαβητή» που παρουσιάζει στον πρόεδρο το πλήρες φάσμα των επιλογών του και σχολίασε πως χρειάζεται να γίνεται ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, τόνισε πως τον εξόργισε η διαρροή των σημειώσεων του τηλεφωνήματος του αμερικανού προέδρου στον ρώσο ομόλογό του, ενώ σημείωσε ότι το γεγονός πως τον συνεχάρη ήταν απλώς ζήτημα ευγένειας.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα