current views are: 11

25 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:10

Άρθρο – κόλαφος: Η Δημοκρατία στην Τουρκία «πεθαίνει στο σκοτάδι»

Η δημοκρατική αποσύνθεση αυξάνεται διαρκώς στην Τουρκία

Δημοσίευση 17:10’

Η δημοκρατική αποσύνθεση αυξάνεται διαρκώς στην Τουρκία

Στις 21 Μαρτίου του 2018, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την αρχή για μια νέα σκοτεινή ημέρα με δύο σοβαρές εξελίξεις που σηματοδοτούν την τελική καταστροφή του περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης, τα οποία αποτελούν ένα πολύ δυνατό στήριγμα της δημοκρατίας.

Με την ανακοίνωση ότι η ισχυρότερη εταιρεία ενημέρωσης της χώρας, η Doğan Media Group (DMG), θα πωληθεί στον Όμιλο Demirören, που είναι γνωστός για τους δεσμούς του με τον Ερντογάν, το μεγαλύτερο μέρος των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία κυκλοφορίας, αξιολόγησης, διανομής και διαφήμισης, η εξαγορά του ομίλου Doğan έχει μετατρέψει το 92% των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε μια οργανική επέκταση της κυβέρνησης, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η τηλεόραση αποτελούν μονοπώλιο της κυβέρνησης. Τα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου αρχίζουν να ερημώνονται και η φωνές τους πλέον θα είναι βουβές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της πώλησης, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε για να εγκριθεί ο νόμος που θέτει ιστοσελίδες οπτικοακουστικών εκπομπών, κανάλια και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης υπό την εποπτεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK), δηλαδή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η κίνηση αυτή, αποτελεί άλλο ένα μέρος της στρατηγικής της εξάπλωσης του σκότους.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη στέρηση της κοινωνίας από την αλήθεια και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Τα μέτρα αυτά χωρίς αμφιβολία θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Η αντιπολίτευση «παραλύει»

Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που αγωνίζονται σχεδόν μάταια να μεταδώσουν ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης, στο λαό της χώρας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Barış Yarkadaş, βουλευτής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι η εξαγορά της Doğan θα οδηγήσει σε κρατικό μονοπώλιο της μαζικής πληροφόρησης.

«Το μονοπώλιο που έχετε δημιουργήσει στον Τύπο θα εξαλείψει την ικανότητα των ανθρώπων να ενημερώνονται από τις ειδήσεις, καθώς και το δικαίωμά τους να διαμορφώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους», είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το δίκτυο διανομής των εφημερίδων έχει τεθεί υπό τον έλεγχο ενός κόμματος και αυτό θα εμποδίσει τις εκδόσεις της αντιπολίτευσης να φθάσουν στο κοινό. Λόγω αυτού του περιβάλλοντος μέσων που έχετε δημιουργήσει, χιλιάδες περισσότεροι δημοσιογράφοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Το μονοπώλιο είναι ο θάνατος τόσο των ειδήσεων όσο και της αλήθειας».

Ο Γκάρο Πάλαν, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Προ-Κουρδικού Λαού (HDP), δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα σήμαινε καταστολή των ηλεκτρονικών σχολίων.

«Στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να καταβάλει προσπάθειες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από άλλες πηγές, για να προσπαθήσει να προσεγγίσει τους πολίτες μέσα από τις δικές του δημοσιεύσεις. Όλοι, όχι μόνο βουλευτές ή πολιτικοί, αλλά όλοι προσπαθούν να εκφραστούν στα κοινωνικά μέσα. Το καθεστώς έχει θεωρήσει ακόμη και αυτόν τον χώρο υπερβολικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Με την ψήφιση αυτού του νόμου, το YouTube θα μπορούσε να κλείσει την επόμενη ημέρα. Τη στιγμή που κάποιος τρέχει στο RTÜK και παραπονιέται πως “υπάρχει ένα βίντεο που επικρίνει τον Ερντογάν”, τότε θα μπορούσε να απαγορευτεί το YouTube, καθώς και το Netflix θα μπορούσε να απαγορευτεί. Αν φτάσουμε σε σημείο να γίνουμε μια χώρα στην οποία απαγορεύονται το Netflix και το YouTube, τότε η χώρα μας θα φτάσει σε σημείο να ανταγωνίζεται τον λαό της Βόρειας Κορέας», συμπλήρωσε.

Η «δολοφονία» του ανταγωνισμού

Η πώληση του τεράστιου αυτού ομίλου, φέρνει όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δηλαδή την κύρια επιρροή στην κοινή γνώμη, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Doğan ήταν ο μόνος ισχυρός ανταγωνιστής, στον ιδιωτικού τομέα, του επίσημου οργανισμού Anadolu και ενδέχεται να καταστεί θύμα της μείωσης των μέτρων από τον όμιλο Demirören, ο οποίος φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τη δημοκρατική λειτουργία της δημοσιογραφίας.

Η Yay-Sat, θυγατρική της Doğan Media, πρόκειται να συναντήσει την ίδια μοίρα ή να κλείσει εντελώς. Η Yay-Sat, έχει τοποθετηθεί ιστορικά στις αριστερές και αντιπολιτευτικές αφημερίδες. Μετά την πώληση της Doğan Media, υπάρχει κίνδυνος αυτές οι εφημερίδες να σταματήσουν πλέον να προσεγγίζουν τους αναγνώστες.

Σίγουρα, τόσο η πώληση της Doğan Media όσο και ο νόμος RTÜK είναι μέρος της πολιτικής στρατηγικής που οδηγεί σε απόλυτο αυταρχισμό.

Περιορίζοντας τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, το καθεστώς του Ερντογάν, ανακοίνωσε την αποφασιστικότητά του να τα αντικαταστήσει με προπαγάνδα που καθιστά το καθεστώς απόλυτο, διασφαλίζοντας έτσι τα αποτελέσματα των εκλογών χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη. 

Γιάννης Κούσουλας


σχετικα αρθρα